De vælgere, der har stemt Karsten Hønge ind i Europa-Parlamentet, vil få den samme politik med afløseren Kira Marie Peter-Hansen. Sådan lyder forsikringen fra SF.
- Alle dem, der stemmer på Karsten Hønge, stemmer også på et SF, der vil bekæmpe social dumping og vil gøre noget for ordentlige løn- og arbejdsvilkår i Europa. Det kommer de to kandidater, der tager afsted, også til, udtalte partiformand Pia Olsen Dyhr tidligere i dag.
Men Karsten Hønge og Kira Marie Peter-Hansen er uenige på flere centrale punkter i EU-politikken, viser en gennemgang af deres svar i DR’s kandidattest.
De to partifæller svarer i syv af 20 spørgsmål forskelligt. Heraf er fire spørgsmål, hvor de to kandidaters svar er direkte modstridende.
Dermed er de to kandidater 67 procent enige med hinanden i DR's EP-kandidattest.
Så hvis Karsten Hønge og Kira Marie Peter-Hansen hver især tog testen, ville de være langt fra at dukke op i hinandens resultater som kandidater, de hver især er mest enige med.
Der er i alt 25 kandidater, der er mere enige med Karsten Hønge, end Kira Marie Peter-Hansen er, viser en analyse af svarene.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Uenige om børnepenge til udenlandske EU-borgere
Det er blandt andet spørgsmålet om danske børnepenge, der udbetales til EU-borgere, som splitter de to partifæller. Karsten Hønge er "overvejende enig" i, at børnepengene skal tilpasses indkomstniveauet i det land, hvor børnene bor.
- Børnepenge er tilpasset udgiftsniveauet i det land, som børnene bor i. Hvis børnene bor i Danmark "passer pengene", men hvis de sendes hjem til børn, som måske aldrig har været i Danmark, er det kun fair, at de reguleres, udtaler Hønge i Kandidattesten.
Kira Marie Peter-Hansen er derimod "helt uenig" i, at børnepengene skal tilpasses indkomstniveauet i hjemlandet:
- Selvom det kan virke uretfærdigt, at man ikke indekserer børnepengene efter indkomstniveau, er det vigtigt, at vi ikke giver giver køb på vores værdier om, at vi ikke forskelsbehandler mennesker. Når man arbejder og betaler skat i Danmark på lige fod med danske arbejdstagere, har man også ret til at modtage børnepenge på lige fod med danske arbejdstagere.
Uenige om EU-borgere skal have dagpenge
De to partifæller er også uenige i spørgsmålet om, hvorvidt EU-borgere på det danske arbejdsmarked skal modtage dagpenge efter en måned, når de har optjent samme ret til dagpenge som danske arbejdstagere.
Det erklærer Karsten Hønge sig "helt uenig" i, mens Kira Marie Peter-Hansen er "overvejende enig":
- Når vi har et fælles arbejdsmarked, er det afgørende, at vi også har en vis grad af fælles rettigheder, når vi arbejder på tværs af landegrænser, svarer hun i kandidattesten, hvor hun uddyber:
- Dog skal man samtidig tage hensyn til de nationale arbejdsmarkedsmodeller, hvor især den danske kan blive udfordret af europæisk lovgivning.
Karsten Hønge erklærer sig helt uenig i sin kommentar til spørgsmålet:
- Den nuværende karensperiode på tre måneder er OK - kombineret med anciennitet på mindst et år fra hjemlandet. Danmark har et relativt højt niveau for dagpenge, og det er fair at værne om vores system, som er baseret på medlemsskab.
SU til udenlandske studerende splitter partifæller
Et tredje spørgsmål om sociale ydelser, der splitter partifællerne, handler om SU.
Mens Karsten Hønge erklærer sig "overvejende enig" i, at det skal være sværere for studerende fra andre EU-lande at få adgang til SU, når de studerer i Danmark, er Kira Marie Peter-Hansen "helt uenig".
- Udenlandske studerende er en kæmpe gave for Danmark - både kulturelt, fagligt og økonomisk. Vi skal ikke drive heksejagt på udenlandske studerende, der ønsker at dygtiggøre sig i og bidrage til vores land. Derimod skal det gøres endnu lettere for europæiske og ikke-europæiske studerende at læse i et andet land, siger Kira Marie Peter-Hansen.
Karsten Hønge er enig i, at det er "herligt", når unge studerer i andre lande, men:
- Der har desværre været en række sager med snyd og manglende tilbagebetaling af lån m.v. Derfor skal vi stramme op, konkluderer han.
Det fjerde spørgsmål, der splitter de to, er spørgsmålet om, hvorvidt det skal være forbudt at dyrke genmodificerede afgrøder (GMO) i EU.
Her erklærer Karsten Hønge sig "helt enig", mens Kira Marie Peter-Hansen er "overvejende uenig".
Jacob Mark: Der er plads til forskellige nuancer
DR har forsøgt at få et interview med SF-formand Pia Olsen Dyhr, men hun har ikke ønsket at stille op. Partiets pressetjeneste har i stedet henvist til gruppeformand Jacob Mark.
Han understreger, at alle SF's kandidater fører SF's politik, men at der er "plads til at have forskellige nuancer".
- Når kandidater stiller op til Europa-Parlamentet og svarer på kandidattest, så ville det virke topstyret, hvis alle kandidater lå fuldstændig på linje. I sidste ende er det vores landsledelse og medlemmer, der beslutter, hvad der skal kæmpes for i EU. Det drejer sig blandt andet om kampen mod social dumping og en bindende klimalov.
Der er en stor uenighed mellem de to kandidater, når det drejer om blandt andet dagpenge, børnepenge og SU. I hvor høj grad er det noget, som I har overvejet, da det blev besluttet, at Karsten Hønge ikke skulle til EU?
- Vi har haft alle overvejelser i spil, når det drejer sig om, hvorvidt vi skulle sende Karsten i Europa-Parlamentet eller lade ham blive hjemme. Men når alt kommer til alt, så er SF ét parti, som kæmper for det samme, selv om vi nogle gange har lidt forskellige holdninger, siger Jacob Mark.