Temu bliver nu underlagt strammere regler: ’Men det er langt fra nok’

Kinesiske Temu bliver nu kategoriseret som en ’meget stor online platform’, og dermed skal platformen leve op til særlige EU-regler.

Temu har mere end 45 millioner bruger om måneden i EU, og dermed bliver de underlagt en række strenge EU-regler. (Foto: © FLORENCE LO, Ritzau Scanpix)

Den kinesiske handelsplatform Temu er på under et år stormet frem i EU på grund af sine billige produkter. De tæller alt fra legetøj til elektronik og kosmetik.

Samtidig har virksomheden fået flere ture i medierne, blandt andet fordi nogle af platformens produkter ifølge en test fra en brancheorganisation ikke levede op til EU’s sikkerhedskrav.

Nu har EU-kommissionen kategoriseret Temu som en "meget stor online platform" under retsakten for digitale tjenester, på engelsk Digital Services Act (DSA).

Temu har nemlig mere end 45 millioner bruger om måneden i EU, og det placerer dermed virksomheden i kategorien. Det betyder, at Temu nu skal efterleve flere regler, der blandt andet skal sikre brugerne mod ulovligt og farligt indhold.

Temu skal desuden indsende risikovurderingsrapporter til EU-kommissionen en gang om året. Første gang skal ske fire måneder efter udpegelsen.

- Der følger et omfattende regelsæt med. Og det er et kæmpe skridt frem, i forhold til hvad de var underlagt inden, siger Betina Schiønning, der er chefkonsulent hos Dansk Erhverv.

- Men det er langt fra nok. Jeg vil kalde det en light-udgave, i forhold til det handelsvirksomheder og importører er underlagt af regler, når det gælder produktregulering fortsætter Betina Schiønning.

Et skridt på vejen

Når du handler på Temu, kan du ikke forvente de samme krav til produkterne, som når du for eksempel handler med en dansk butik, der importerer varer fra Kina eller tredjeverdenslande.

Som importør har man pligt til at sikre, at fabrikanten i Kina har sørget for, at produkterne overholder EU’s krav om sikkerhed. Men handelsplatforme som Temu bliver betragtet som formidlere mellem sælgere i tredjeverdenslande og forbrugere i Europa.

Dermed bliver de, ifølge EU’s regler, ikke stillet til ansvar for deres produkter på samme måde som traditionelle handelsvirksomheder, der sælger produkter fra Kina eller andre tredjelande.

Men som en "meget stor online platform’ under retsakten for digitale tjenester skal Temu nu i højere grad vise på deres side, at de produkter, der bliver solgt, overholder lovgivningen.

- Det er skridt på vejen. Og Temu skal nu gøre deres bedste for at sikre sig, at der ikke bliver solgt farlige produkter gennem sælgerne, siger Betina Schiønning.

Men de dokumenter, som sælgerne på Temu nu skal uploade, er stadigvæk ganske få, i forhold til hvad man skal sørge for at indhente, hvis man er importør af produkter fra tredjelande.

- Importører skal for eksempel se overensstemmelseserklæringer og andre dokumenter, som viser, at produktet er lovligt. Man vil typisk også som importør skulle tage stikprøver for at sikre, at produkterne faktisk er lovlige. Og alt dette skal ske, før produkterne sættes til salg, siger Betina Schiønning.

Kan jeg som forbruger nu forvente at købe produkter på Temu, der overholder EU’s sikkerhedsregler?

- Det vil jeg nok ikke sætte for mange penge på. Men det bør blive sikrere, hvis kommissionen og de nationale myndigheder håndhæver de her regler.

Politikere vil stramme op

Christel Schaldemose, der er spidskandidat for Socialdemokratiet til Europaparlamentsvalget, glæder sig over, at Temu nu bliver betragtet som en "meget stor online platform’:

- Det er en god nyhed, og det bliver en smule mere sikkert for forbrugerne. Men hvis vi for alvor skal løse problemerne med farlige varer og usikkert legetøj, så skal vi sørge for, at vi ligestiller onlinehandelspladserne med de fysiske butikker. De skal simpelthen have et importansvar.

Christel Schaldemose var i sin tid chefforhandler på retsakten for digitale tjenester

- Uden den her lovgivning ville vi slet ikke kunne stille krav. Så den er god, men den er ikke perfekt, siger hun.

Har du som chefforhandler ikke haft et stort ansvar for, at Temu er blevet underlagt en strengere lovgivning?

- Jeg fremsatte faktisk et forslag, som gjorde, at de skulle have haft det her ansvar. Men jeg kunne ikke få opbakning fra mine kolleger fra de andre lande og heller ikke fra EU-kommissionen. Da vi forhandlede loven, var der ikke helt så mange europæere, som købte varer på Temu.

Står det til Niels Flemming Hansen, der er spidskandidat for det Konservative Folkeparti, skal der også flere regler til.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Men det er på ingen måde fyldestgørende for al den lovgivning, vi gerne vil lave. Vi vil gerne lave en Kinastrategi, der sikrer, at Kina ikke sender en masse sundhedsskadelige varer ind i EU og kan gøre det velvidende om, at europæiske virksomheder ikke kan sælge samme produkter.

Temu accepterer deres rolle

Temu har anerkendt EU-kommissionens beslutning om at kategorisere platformen som en "meget stor online platform".

- Vi er fuldt ud forpligtet til at overholde de regler, der fremgår af DSA’en for at sikre sikkerheden, gennemsigtigheden og beskyttelsen af vores brugere i EU, lyder det fra Temu i en pressemeddelelse.

Dermed forholder de sig noget anderledes til situationen end den tyske webshop Zalando og den amerikanske koncern Amazon, der også er røget i samme kategori. Begge virksomheder har nemlig valgt at lægge sag an mod EU på grund af beslutningen.

Facebook, TikTok, Youtube, Snapchat og X er også havnet i kategorien "meget store online platforme".

Ved brud på reglerne kan en ’meget stor online platform’ risikere en bøde på op til seks procent af deres omsætning.