Søren Gade skovler jyske stemmer ind og runder 100.000 som den første

Selvom han kun var nummer fire på Venstres liste, ligner han partiets største stemmesluger.

Søren Gade har sikret masser af stemmer, selvom han var nummer fire på Venstres kandidatliste. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Søren Gade begyndte egentlig sin kampagne for at komme i Europa-Parlamentet med et lille nederlag.

Han gik efter at blive nummer to på Venstres opstillingsliste, men måtte se sig henvist til fjerdepladsen af partiets tillidsfolk i en EU-afstemning.

- Hvis ikke man kan tåle at tabe et valg, skal man ikke stille op til noget som helst, sagde han ved den lejlighed.

I dag kan han glæde sig over, at han ikke lod sig slå ud af den lunkne støtte, for vælgerne har taget noget bedre imod ham, end hans partifæller gjorde.

Som den første passerede han 100.000 personlige stemmer, og vælgerne ser ud til at have en klar større fidus til den 56-årige jyde, der er Venstres gruppeformand, har været i Folketinget i 10 år og siddet som minister i seks.

Du kan følge optællingen valgkreds for valgkreds her.

'En guttermand'

Statsminister Lars Løkke Rasmussen glæder sig over den synergieffekt, navnet Søren Gade og Venstre har haft på borgernes lyst til at stemme personligt.

- Søren Gade og Venstre er to sider af samme sag. Han har fortjent et fremragende valg, for han er en guttermand og var en fremragende minister i min regering, lyder hans første kortfattede kommentar.

De mange krydser sat ud for Søren Gades navn i går kommer heller ikke bag på DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

Hun ser det som et udtryk for vælgernes ønske om at kunne støtte en profil.

- Meget tyder på, at mange vælgere til EP-valget stemmer på en profil mere end på et parti, og denne gang var Søren Gade den største profil på stemmesedlen.

- Ved flere valg til Europa-Parlamentet har vælgerne samlet sig om en kandidat med en markant profil. Det viste sig også ved sidste valg med Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og i 2005 med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, siger hun.

I skrivende stund er langt fra alle personlige stemmer talt op, og mange af de første valgkredse, der fik styr på den del af arbejdet, var jyske.

Altså blåt kerneland med hang til Venstre og med stor sandsynlighed derfor også nogle af de valgkredse, hvor den største andel har haft et godt øje til den tidligere forsvarsminister.

EU-skepsis

En stilling, han bestred under den såkaldte jægerbogssag i 2010, der var medvirkende til, at han forlod posten.

Dengang viste det sig, at en ansat i Forsvaret havde fabrikeret en oversættelse af bogen til arabisk, selvom bogen undervejs i processen var blevet forsøgt standset med en påstand om, at forfatteren, Thomas Rathsack, havde overtrådt sin tavshedspligt.

Søren Gade har indtaget en mere EU-skeptisk position end partiets spidskandidat, Morten Løkkegaard, der i valgkampen har kæmpet under fanen for fuldblodseuropæisk samarbejde, og Gade kaldte spidskandidatens insisteren på at benævne Venstre som Danmarks mest pro-europæiske parti for 'klodset'.

Ikke at det har skadet Morten Løkkegaard, der også er på vej mod et flot personligt valg og i skrivende stund har fået næstflest stemmer af alle kandidaterne.