S-profil: Det er ikke bare elendigt, det er 'katastrofalt'

Magnus Barsøe peger på, at det kan være svært at genkende det røde og grønne socialdemokrati i SVM-regeringen.

Trods et valg – de ”langt fra er tilfredse med”, peger partiets politiske ordfører på, at det ikke kommer til at gøre en forskel i Europa-Parlamentet (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Efter Socialdemokratiets dårlige valg til Europa-Parlamentet er uroen begyndt at brede sig i baglandet.

Både borgmestre og byrødder peger på, at partiet har brug for en ny kurs.

For Socialdemokratiet fik det dårligste valg i over 125 år. De gik næsten seks procentpoint tilbage og overlod pladsen som Danmarks største parti til SF.

En god uge senere har resultatet fået lov til at bundfælde sig hos partiets nummer fire på stemmesedlen og førstesuppleant til Europa-Parlamentet, Magnus Barsøe.

Og dommen er hård:

- Først sagde jeg, at det var et elendigt valg, og den vil jeg gerne skrue op og sige katastrofalt, siger han i P1 Morgen.

Den store tilbagegang betyder, at 210.000 vælgere har vendt partiet ryggen siden sidste EU-valg, peger Magnus Barsøe på.

- Jeg tror, at man som socialdemokrat bliver nødt til at lave en grundig selvransagelse for at forstå, hvorfor folk forlod os, fordi det er et meget, meget, meget elendigt resultat, siger han.

Svært at genkende det røde og grønne

Magnus Barsøe mener, at det især er til SF og sofaen, at Socialdemokratiet har tabt vælgere.

Det tror han i høj grad skyldes et spørgsmål om partiets politik på miljø-, rent drikkevand-, havvand- og klimaområdet.

Hans analyse er, at det for en del vælgere kan være svært at genkende det røde og grønne Socialdemokratiet i SVM-regeringen og i den politik, regeringen fører.

- Min kølige opfordring er, at vi bliver nødt til at stå klarere i vores egen politik som socialdemokrater, siger han.

Magnus Barsøe (S) mener, at der er behov for, at partiet sætter sig sammen og nytænker deres politik. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Og så er der også hele regeringens ømme tå: store bededag.

For når Barsøe har været rundt på diverse markeder og føre valgkamp, hører han fra vælgere, at det var et svigt af arbejderpartiet at afskaffe helligdagen.

- Jeg tror, man som socialdemokrat bliver nødt til at være ærlig om, at afskaffelsen af store bededag har betydet så meget blandt mange mennesker, at selv hvis vi indførte en ekstra ferieuge, ville det stadig sidde i folk.

Du kom ikke ind ved valget for en uge siden. Nogle kunne jo skyde dig i skoen, at der stod en bitter mand her, som var utilfreds med valget. Hvorfor kommer du med den her kritik i dag?

- Jeg ønsker, at mit parti skal stå stærkt, og jeg er helt overbevist om, at Danmark er et bedre sted med et stærkt socialdemokrati.

- Hvis vi skal være et stærkt parti, der har en mere naturlig balance omkring 25 procent, jamen så skal vi lytte til den bekymring, der er blandt folk, der har valgt os fra.

Derfor mener han, at der er behov for, at partiet sætter sig sammen og nytænker deres politik.

'Det skal være bedre næste gang'

I partiets ledelse bliver der lyttet til kritikken fra Magnus Barsøe, borgmestre og alle socialdemokratiske medlemmer, der måtte have input, fortæller Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, i P1 Morgen.

- Vi er i intensiv dialog med vores bagland. Vi har et hovedbestyrelsesmøde i denne her uge. Og vi holder møder løbende og hele tiden.

Trods et valg, de "langt fra er tilfredse med", peger han på, at det ikke kommer til at gøre en forskel i Europa-Parlamentet, da de fik valgt tre mandater ind ligesom sidst.

- Men det er klart, det procentmæssige valg, altså det antal danskere, som stemte på os, det er ikke tilfredsstillende, og det skal være bedre næste gang.

Christian Rabjerg Madsen (S) mener, at skiftende regeringen de sidste 15-20 har svigtet havmiljøet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Han tror også, at store bededag har sat sig i folk. Og at analysen, af at afskaffelsen af store bededag har været upopulær, er ret klar.

Han er dog ikke enig i, at partiet og regeringen har svigtet på klimapolitikken, da de har nået 2025-målet og "kommer til at nå 2030-målet".

Til gengæld er han enig med Barsøe i, at havmiljøet har haft en betydning.

- Vi må konstatere, at det, vi har gjort indtil nu, har ikke været godt nok.

- I forlængelse af den dækning, der har været af udfordringerne, tror jeg, danskerne har en forventning om, at vi sætter hårdere ind i forhold til at sikre, at der er ordentligt vand at bade i og også rent vand at drikke.

Han mener, at der er foregået et svigt på området af skiftende regeringer de sidste 15-20 år, fordi der ikke har været en tilstrækkelig regulering af vores vand og havmiljø.

- Uanset, hvad vi gør, så kommer det til at tage nogle år at rette op på de problemer, der er med vores havmiljø. Jeg kan ikke stå og love, at det er klar i næste uge, for det er det ikke, siger han.

Du kan høre hele interviewet med både Magnus Barsøe og Christian Rabjerg Madsen i dagens P1 Morgen på DR Lyd: