Pia Olsen Dyhr: Situationen med Hønge var helt særlig og ikke ønskværdig

SF's formand forstår godt vælgere, der er skuffede over, at Karsten Hønge ikke drager til EU.

SF havde nemlig på ingen måde forestillet sig, at to kandidater blev valgt til parlamentet, forklarer partiets formand, Pia Olsen Dyhr.

Det var en fuldstændig overraskende udvikling i vælgertilslutningen, som i aftes førte til, at Karsten Hønge takkede pænt nej til et mandat i Europa-Parlamentet for i stedet at satse på et genvalg til Folketinget.

SF havde nemlig på ingen måde forestillet sig, at to kandidater blev valgt til parlamentet.

Sådan forklarer SF's formand Pia Olsen Dyhr situationen, efter at der har rejst sig en bølge af skuffelse og vrede på de sociale medier over Karsten Hønges beslutning.

- Karsten valgte at stille op på et tidspunkt, hvor vi regnede med, at europaparlamentsvalget ville komme lang tid efter folketingsvalget. Men der kunne jeg ikke styre Lars Løkke, siger SF-formanden

Men det har vel ikke noget med timingen i valgudskrivelsen at gøre, om han vil stille op og vælges ind eller ej?

- Jo, det havde noget at gøre med det på det tidspunkt, fordi vi troede, at det ville være to uafhængige valg. Og så faldt de samtidigt, så vi kommer til at stå i et dilemma.

- Men det, der er interessant ved valget, er, at Margrete Auken har fået næsten 200.000 stemmer.

Hvorfor skal man tro på, at næste gang SF opstiller en kendt kandidat til EU-parlamentet, at vedkommende ikke bare er en kransekagefigur?

- Indtil en uge før valget stod SF kun til at få et mandat, og vi håbede, at vi kunne hjælpe Margrete Auken til at blive genvalgt. Man kan godt regne med SF, og man kan godt regne med dem, der stiller op. Det her var en helt særlig situation, og den var bestemt ikke ønskværdig.

Hønge: Forstår godt skuffelsen

Blandt en del af SF's vælgere blev gårsdagens melding om et nej tak til Karsten Hønge til EU bestemt ikke taget særligt god i mod.

- Det er noget svineri. Man pisser lidt på folk, der har stemt på ham, siger 18-årige Kim Laursen fra Gladsaxe, der ved sin første folkeafstemning satte sit kryds ved netop Karsten Hønge.

Katrine Jakobsen fra Odense har også sat sit kryds ved partiet

- Nu har jeg selv stemt SF, så det er lidt skuffende, at han siger nej til pladsen, når han har fået så mange personlige stemmer, siger hun.

Karsten Hønge har ikke ønsket at stille op til interview om sagen i dag. I går erkendte han dog, at beslutningen ville kunne føre til utilfredshed blandt hans vælgere.

- Jeg kan faktisk godt forstå, hvis nogle bliver skuffede over det. Jeg synes heller ikke, det er optimalt. Jeg prøver virkelig at være så ærlig som mulig om det her forløb. Jeg kunne komme med alle mulige syge forklaringer om, hvorfor vi gjorde det ene eller andet.

Formand Pia Olsen Dyhr siger i dag, at der ville have været utilfredse vælgere lige meget hvilken beslutning, Karsten Hønge havde taget.

- Jeg kan også godt forstå den skuffelse. Men der også folk, der allerede har stemt på Karsten Hønge til Folketinget, som måske vil føle sig skuffede på den anden side, siger Pia Olsen Dyhr og udybber:

- Alle dem, der stemmer på Karsten Hønge, stemmer også på et SF, der vil bekæmpe social dumping og vil gøre noget for ordentlige løn- og arbejdsvilkår i Europa. Det kommer de to kandidater, der tager afsted, også til.

Radikal kritik: Træk dig fra folketingsvalget, Hønge

Det er dog ikke kun fra SF's egne vælgere, at beslutningen har vakt kritik. Med overskriften 'Sådan ser politikerlede ud - Karsten Hønge burde trække sig fra folketingsvalget' sender Radikale Venstres ene EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen lidt af en bredside til SF'eren på sin Facebook-profil.

- Det er simpelthen så respektløst. Ikke bare overfor de vælgere, der har stemt på ham, og han har trukket til SF's partiliste. Han er en partiprofil, og medierne har derfor brugt masser af tid og plads på ham.

- Mage til dobbeltmoral skal man lede længe efter. Mage til bedrag. Jeg er opdraget med, at demokratiet er det dyrebareste, vi har. Det har jeg givet videre til mine egne børn. I Hønges optik er det bare noget, vi leger. Og det er de åbenbart helt enige i i SF's ledelse. Det går simpelthen over min forstand, lyder det blandt andet fra en harmdirrende Morten Helveg Petersen.

Blandt kritikerne er også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

- Vi taler tit om politikerlede, og det her bryder folk sig ikke om. De tænker, at "kan man slet ikke stole på dem derinde", siger hun til Ritzau og tilføjer, at Karsten Hønge ikke burde have frasagt sig sit mandat.