Om 17 dage går danskerne til stemmeurnerne for at vælge, hvilke danske kandidater de vil sende i Europaparlamentet.
Og står en ny måling foretaget af Epinion for DR Nyheder til troende, så har Radikale Venstre noget at glæde sig til.
I målingen står partiet nemlig til at fordoble antallet af mandater fra et til to. Det skyldes blandt andet et valgforbund med Alternativet, hvor de to partiers stemmer lægges sammen i én pulje, inden mandaterne fordeles.
Målingen vækker ikke overraskende begejstring hos Morten Helveg Petersen, der er spidskandidat hos Det Radikale Venstre.
- Det er en skøn nyhed, et dejlig rygklap og en skøn start på valgkampen. Men jeg er fuldt ud bevidst om, at det er en måling og ikke et valgresultat, så der skal kæmpes, siger han.
Spidskandidaten håber, at den umiddelbare fremgang skyldes partiets fokus på fællesskab og klimaet.
- Det er det budskab, vi går til valg på, og det er det, jeg håber, spejler sig i denne pæne måling, lyder det fra spidskandidaten, der ved sidste valg til Europa-Parlamentet fik 76.390 personlige stemmer.
Dansk Folkeparti står til valglussing
I målingen står Dansk Folkeparti til en alvorlig mavepuster, hvor deres andel af stemmerne styrtdykker fra 26,6 til 11,9 procent i forhold til sidste valg.
Det kan blandt andet skyldes, at partiet mangler stemmeslugeren Morten Messerschmidt, der fik hele 465.758 personlige stemmer i 2014, påpeger Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab og valgforsker ved Københavns Universitet.
Derudover er der kommet nye partier til på højrefløjen i dansk politik, i form af Nye Borgerlige og Stram Kurs, hvilket kan svække Dansk Folkeparti, selvom de nye partier ikke er med på stemmesedlen ved det europæiske valg om 17 dage.
I målingen har knap 42 procent af de adspurgte endnu ikke besluttet, hvad de vil stemme. Derfor viser målingen ikke nødvendigvis et endeligt billede af, hvordan fordelingen ender med at være.
Og nu hvor der er udskrevet folketingsvalg, der afholdes 10 dage efter valget til Europaparlamentet, er der risiko for, at danskerne interesserer sig endnu mindre for det europæiske valg.
- Det er en af forklaringerne på, at vi stadig ser så mange, der ikke har besluttet sig, lyder det fra Kasper Møller Hansen.
Der er tale om en meget tæt måling, hvor mandaterne sagtens kan nå at bølge frem og tilbage, lyder det fra Christian Fischer Vestergaard, chef for politisk analyse og rådgivning hos Epinion, der står bag undersøgelsen.
Han peger på, at valgforbundet mellem De Radikale og Alternativet i undersøgelsen blot er 0,2 procentpoint foran Dansk Folkeparti.
- Det balancerer på en knivsæg, siger han.
Intet er afgjort
Ifølge Kasper Møller Hansen er der god grund til at forvente, at billedet ændrer sig, inden de endelige krydser skal sættes.
- Det her er meget et folketingsvalgskryds. Spørgsmålet er, hvordan det kommer til at rykke sig. For det kommer til at rykke sig, siger han.
- Kandidaterne er slet ikke kendt på samme måde lige nu. Vi plejer at stemme personligt til europaparlamentsvalg, og det tror jeg egentlig, at vi vil gøre igen. Så jeg tror stadig, at der vil blive flyttet rundt på et par mandater, siger han.
Det er værd at bemærke, at der ved dette valg til Europa-Parlamentet er et mandat mere, så der er 14 på spil. Det skyldes, at Storbritannien er på vej ud af EU.
13 af de valgte indtager deres pladser den 2. juli, mens nummer 14 må vente med at indtage sin plads til det øjeblik, hvor Storbritannien forlader EU.
I den seneste måling går det 14. mandat til Det Radikale Venstre.
Europaparlamentsvalget finder sted søndag den 26. maj. Her kan du møde alle de danske spidskandidater: