Medlemmer i SF's ledelse om Hønges nej til EP-mandat: 'Mærkeligt' og 'problematisk'

Det ser uldent ud i kanten, at Karsten Hønge frasiger sig sit mandat i Europa-Parlamentet, mener medlem af landsledelsen.

Flere medlemmer af SF's landsledelse kan godt forstå, hvis vælgerne er skuffede over, at politisk ordfører Karsten Hønge ikke drager mod Europa-Parlamentet, selvom han blev stemt ind med knap 20.000 personlige stemmer. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Søndagens valg til Europa-Parlamentet var en stor og uventet succes for SF, der med 13,2 procent af stemmerne blev landets tredjestørste parti. Men midt i euforien er flere væglere blevet efterladt skuffede over et uskønt forløb, lyder det fra flere medlemmer af SF's landsledelse.

Politisk ordfører Karsten Hønge meddelte nemlig i går, at han trods sine 19.687 personlige stemmer ikke drager med spidskandidat Margrete Auken mod Bruxelles. Han giver i stedet pladsen til Kira Marie Peter-Hansen, der fik 15.765 personlige stemmer.

- Det ser lidt uheldigt og mærkeligt ud, at han så hurtigt frasiger sig mandatet. Når man har fået så mange personlige stemmer, så er det da ikke kønt, siger landsledelsesmedlem Lars Olesen, der er folketingskandidat i Sydjylland, og tilføjer:

- Det er klart, at det altid vil se lidt uldent ud i kanten, når alle de mange mennesker, der har stemt på en, ikke føler, at deres kandidat tager valget til sig.

Lars Olesen mener dog samtidig, at Karsten Hønge hele vejen igennem valgkampen åbent har sagt, at han var "hjælperytter" for at sikre Margrete Aukens mandat i parlamentet.

- Så det bør ikke komme bag på de vælgere, der har stemt på ham. Men jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der synes, at det ser lidt mærkeligt ud, siger Lars Olesen.

I juli sidste år udtalte Karsten Hønge til Politiken, at han ville opgive Folketinget og blive medlem af EU-Parlamentet, hvis han blev valgt. Men op til parlamentsvalget har den fynske politiker flere steder understreget, at folketingsvalget var hans førsteprioritet.

Torsdag i sidste uge var Karsten Hønge i studiet på P4 Fyn, hvor han fortalte, at Folketinget var hans førsteprioritet. Hør lydklippet her:

'Det er da ikke kønt'

DR har ringet til alle medlemmer af SF's 27 personer store landsledelse på nær de fire folketingsmedlemmer, der også er en del af landsledelsen - herunder også Hønge selv. Det er lykkedes at få fat på 17 medlemmer. Heraf vil tre ikke kommentere sagen.

Flertallet kan godt forstå, at nogle vælgere er skuffede over Karsten Hønges beslutning, men de bakker op om den og peger på, at Hønge i valgkampen ikke har lagt skjul på, at han kun opstillede som "hjælperytter".

Men det er "problematisk" at opstille, hvis man ikke vil vælges, mener landsledelsesmedlem Lars Jørgensen, der er storkredsformand og partiforeningsformand for SF på Bornholm:

- Det er da ikke kønt, at der optræder et navn på stemmesedlen, hvis personen ikke ønsker at blive valgt ind. Man går jo ud fra, at de personer, der står på stemmesedlen, står der, fordi de meget gerne vil vælges. Og det var jo ikke tilfældet her. Derfor synes jeg ikke, det var et særligt kønt forløb, siger han.

Lars Jørgensen mener dog ikke, at "katastrofen er særlig stor", fordi det væsentlige er politikken - og den deler Karsten Hønge og Kira Marie Peter-Hansen, betoner han:

- Jeg kender Karsten, og han er en mægtig hyggelig fyr. Så jeg kan godt forstå, at der er folk, der er skuffede over, at lige præcis han ikke kommer ind. Men jeg vil fastholde, at de har stemt på de synspunkter, han står for – og de synspunkter deles af Kira.

'Vælgere føler sig ført bag lyset'

Sagen er et stort dilemma for SF, mener landsledelsesmedlem og folketingskandidat Halime Oguz fra København.

- Jeg kan sagtens forstå, at der er nogle vælgere, som føler sig ført bag lyset og føler sig skuffede, men der skulle tages en beslutning. Det er en opvejning, og Karsten er bedst i Folketinget, siger hun.

Ingen havde turdet håbe på, at SF fik hele to mandater, betoner landsledelsesmedlem Inge Ibsen Fomcenco.

- Hvis vi havde vidst, at der var bare en lille bitte chance for, at vi ville komme ind med to mandater, og at Karsten Hønge ville blive valgt, så er jeg sikker på, at vi havde gjort os nogle andre overvejelser. Vi skal tænke os bedre om en anden gang, siger hun, og understreger, at "Kira kan gøre et rigtig godt arbejde i EU".

'Det er en træls situation'

Forløbet er bestemt ikke optimalt, istemmer Carl Valentin, der udover at være medlem af partiets landsledelse også stiller op til Folketinget i København.

- Det er et uskønt forløb. Det er der ikke nogen tvivl om, og jeg kan sagtens forstå, at der er nogle, som synes, at det er en træls situation. Det synes jeg også selv, men jeg har også respekt for, at Karsten har taget en beslutning, siger han og tilføjer:

- Jeg tror også, at han havde skuffet rigtig mange vælgere, hvis han havde trukket sig som spidskandidat til Folketinget. Uanset hvad han gjorde, så ville han komme til at skuffe nogle mennesker.

Med kun otte dage til folketingsvalget rejser spørgsmålet sig, om Karsten Hønges beslutning risikerer at koste SF stemmer den 5. juni.

- Hvis det kan gå ud over noget, så er det vel Karstens valg, ikke SF’s valg, siger Lars Jørgensen fra Bornholm.

Det er Lars Olesen fra Sydjylland helt enig i:

- Det er en lille krusning i en ellers fantastisk kampagne. Jeg tror på, at vi har så meget gejst oven på EP-valget, at det kommer til at opveje Karstens udmelding. Måske får Karsten lidt færre personlige stemmer på Fyn – og det må jo så være det, der bliver konsekvensen.

Det siger de øvrige medlemmer af SF's landsledelse:

  • Signe Munk, næstformand og folketingskandidat i Vestjylland: Jeg bakker fuldt og helt op. Han har været tydelig omkring, at han stillede op for at hjælpe Margrete Auken. Men det er da en svær situation at takke nej til et mandat, og jeg har fuld forståelse for, at man kan være skuffet.

  • Nanna Bonde, folketingskandidat i Sydjylland: Jeg forstår godt, at nogen kan være skuffede, men jeg forstår godt Karstens beslutning. Jeg håber, at folk kan se, at grunden til, at han gjorde det, var for at sikre Margrete Aukens mandat.

  • Serdal Benli, viceborgmester i Gladsaxe og folketingskandidat i Københavns Omegn: Det er en ærgerlig situation, men han har fulgt sit hjerte, og det har jeg stor respekt for. For mig er det politikken, der er vigtigst, og så er navnene underordnede.

  • Rasmus Peter Henriksen, folketingskandidat på Fyn: Jeg kan godt forstå, at folk er skuffede - ligesom man også kan være skuffet, hvis den kandidat, man har stemt på, ikke bliver valgt ind. Men der er flere andre partier, der gør det samme, og Karsten har ikke lagt skjul på, at han var hjælperytter for Margrete Auken.

  • Allan Norré Pedersen, folketingskandidat i Nordjylland: Jeg er meget enig i Karsten Hønges beslutning. Og jeg mener, at han har været helt åben omkring, at Folketinget har førsteprioritet.

  • Annika Smith, medlem af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation: Det er en personlig beslutning. Jeg synes, at han har været åben om, at han stiller op til begge dele.

  • Kirstine Bille, byrådsmedlem i Syddjurs Kommune: Jeg kan sagtens forstå, at der er vælgere, som føler sig skuffede. Men det var et dilemma, og jeg synes, at Karsten har været ret tydelig i sin kommunikation - i hvert fald den seneste halvanden uge.

  • Laila Lauridsen, Østjylland: Jeg kan godt forstå, hvis der er folk, der synes, det er lidt underligt, men han har meget tydeligt hele vejen igennem sagt, at han stillede op til begge valg, men at han prioriterede Folketinget.

Opdateret klokken 15.20 med lydklip af Karsten Hønge fra torsdag i sidste uge.

Rettelse: I faktaboksen er det rettet, at Serdal Benli er viceborgmester i Gladsaxe, og ikke i Greve. Og ved en fejl var Kirsten Kronborg taget til indtægt for Kirstine Billes citat.