De tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, står forslåede tilbage efter EU-valget.
Socialdemokratiet og Venstre kan notere sig en tilbagegang på henholdsvis 5,9 procentpoint 8,8 procentpoint fra valget i EU-valget i 2019, mens Moderaterne stillede op for første gang og fik et mandat. Partiet havde før valget havde meldt ud, at det gik efter at få to mandater.
Og danskerens kryds skal tages alvorligt, selvom der er tale om et valg til Europa-Parlamentet. Det mener Moderaternes formand og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
- Jeg føler mig rimelig overbevist om, at en del danskere har stemt med hjertet. Hvad føler vi om dansk politik lige nu?, sagde han til Moderaternes valgfest efter at have rost sit partis indsats og resultat.
Flere reformer er vejen frem
Lars Løkke Rasmussen mener derfor, at regeringen skal handle på valgresultatet.
- Man er jo lidt naiv, hvis man ikke tager valgresultatet ned og konstaterer, at regeringen under et jo ikke har gjort det særligt godt. Det tror jeg, vi er nødt til at tage alvorligt, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Han peger på flere reformer som vejen frem for regeringen, der efter flere års blokpolitik blev dannet hen over midten i december 2022.
- Nu skal vi skrue op for ambitionsniveauet. Nu skal vi som kollektiv fortsætte det potentiale, at vi for en stund i dansk politik har ladet paraderne falde og lavet løsninger hen over midten, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Fra talerstolen talte han for, at regeringen skal gøre mere for, at danskerne forstår storheden i projektet SVM-regeringen.
- Vi er nødt til at skærpe vores appetit på forandringer, sagde han og henviste direkte til en rapport fra Sundhedsstrukturkommissionen, som bliver offentliggjort tirsdag. Den har til formål at opstille og belyse modeller for den fremtidige organisering af det danske sundhedsvæsen.
Moderaterne har tidligere talt om at nedlægge regionerne, hvilket Venstre og Socialdemokratiet er imod.
Ringberg: En skarp melding fra Løkke
Regeringen har siddet i knap to år, og aftenens valgresultat er derfor et pejlemærke på regeringens position hos befolkningen, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.
- Nu har vi Lars Løkkes Rasmussens ord for, at det her var et midtvejsvalg. Lederen af et af de tre regeringspartier tager valget ned som en advarsel, som en kritik fra vælgerne til regeringen, siger Jens Ringberg.
Han kalder Lars Løkkes tale på valgaftenen for en skarp melding.
- Det her er en meget skarp melding fra en mand, som føler, at han sidder i en regering, der er ved at gå i stå halvvejs inde i en valgperiode. Han siger, at nu skal vi stramme bardunerne, vurderer Jens Ringberg og forudser, at Socialdemokratiet og Venstre kan se frem til, at Lars Løkke Rasmussen vil presse på for forandringer.
- Det han i virkeligheden med lidt andre ord siger til to øvrige regeringspartier, Socialdemokratiet og Venstre, er: Nu skal I høre, vi skal have et møde en af dagene, og så skal vi have meget mere på dagsordenen af det, som jeg - Lars Løkke Rasmussen - står for, siger Jens Ringberg.