Klimadagsorden udfordrede DF ved EP-valg: 'Vi har simpelthen sovet i timen'

DF skal måske håndtere klimadagsordenen anderledes, vurderer EP-kandidat.

- Med klimadagsordenen kan det godt være, at vi måske skal håndtere tingene en lille smule anderledes, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Det blev en rigtig "træls" aften for Dansk Folkeparti, da resultatet af europaparlamentsvalget stod klart.

Blot et enkelt mandat blev det til for partiet, der sidste gang kunne sende hele fire medlemmer til Bruxelles og Strasbourg.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, var partiets tredje navn på listen og kom altså ikke til Bruxelles i denne omgang.

Årsagen til det dårlige valg skal ifølge hende findes i brexit, der har fået danskerne til at kigge mod de mere EU-venlige partier, men også at Dansk Folkeparti har været for dårlige til at gribe klimadagsordenen.

- Vi har simpelthen sovet i timen, og det hænger jo også lidt på mig som miljøordfører igennem fire år, forklarer hun.

'Ikke der vi står stærkest'

Pia Adelsteen var ikke den eneste DF'er, der måtte opgive tankerne om arbejde i Bruxelles. Partiets nummer to på listen, Anders Vistisen, skal nu finde noget andet at bruge sin tid på.

Han tror, at der er flere forskellige forklaringer på, at valget ikke blev det, som partiet havde håbet. Én af dem har været klimaspørgsmålet.

- Vi må jo bare konstatere, at klima har fyldt meget i valgkampen, og det er nok ikke den dagsorden, hvor vi har størst gennemslagskraft over for vælgerne, siger han.

Også partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth mener, at klimaspørgsmålet spillede en vis rolle.

- Det er måske ikke der, Dansk Folkeparti står allerstærkest. Vi er ikke med til at skabe panik, vi vil forsøge at få nogle ordnede løsninger, og derfor har vi simpelthen ikke spillet med på det der panikklaviatur, som de andre partier har spillet på – tilsyneladende med stor succes.

Startede med landbrugspakken

En del af forklaringen skal ifølge Pia Adelsteen findes tilbage i 2015, hvor Dansk Folkeparti sammen med den daværende Venstre-regering, Konservative og Liberal Alliance blev enige om en landbrugspakke.

- Den blev faktisk mere eller mindre kaldt en stor miljøsvineripakke, hvilket jeg overhovedet ikke anser den for at være, forklarer hun.

- Der kom allerede på det tidspunkt en meget grøn dagsorden, hvor de såkaldt grønne partier greb den og virkelig kørte på det, hvor vi i hvert fald i min optik sov lidt i timen og tænkte: ”ja, ja, så er det heller ikke værre”.

Pia Adelsteen er ikke overrasket over, at klimadebatten har fyldt i valgkampen, men har været overrasket over omfanget af bekymringerne.

- Jeg har siddet på gymnasier, hvor unge mennesker er decideret skræmte. De tror jo næsten, at verden går under om 11 år, og at hvis vi ikke gør noget i morgen, så er det verdens undergang.

Klimatosser og hysteri

Og siden er Dansk Folkeparti ifølge Pia Adelsteen nærmest per definition blevet set som et sort fremfor et grønt parti.

- Det er ligesom, at når Dansk Folkeparti snakker klima og miljø, så lukker folk ørene, fordi de ikke mener, at vi er andet end sorte, siger hun.

Men spørgsmålet er, om partiet også selv har bidraget til den opfattelse.

Under valgkampen har Dansk Folkeparti i en kampagnevideo på Facebook talt om "klimahysteri", Pia Kjærsgaard har skabt røre i et tweet om den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg, og ved valgfesten i aften pegede hun også på "klimatosserne" som en forklaring på det dårlige valgresultat.

- Med klimadagsordenen kan det godt være, at vi måske skal håndtere tingene en lille smule anderledes.

- Jeg ved da, at jeg også selv har kaldt debatten for hysterisk, og det er måske ikke sådan, man skal håndtere det, siger Pia Adelsteen.

- Der er jo ingen i Dansk Folkeparti, der siger, at vi vil have gift i vores grundvand, at vi vil have forgiftet luft, sådan er vi jo trods alt ikke, men det kan jo godt være, at den måde, som man siger tingene på, gør, at folk så ikke lytter, fordi de allerede er stået af, siger hun.