Valgdeltagelsen til gårsdagens Europa-Parlamentsvalg slog alle rekorder og endte på - for et europæisk valg - imponerende 66 procent på landsplan.
Men når man kigger omkring i landet, er der stor forskel fra valgkreds til valgkreds på, hvor mange der rent faktisk tog turen i stemmeboksen.
I Rudersdalkredsen, der omfatter de nordsjællandske kommuner Allerød og Rudersdal, var hele 78,46 procent for eksempel ude at stemme, mens de i modsatte ende af Østdanmark, i Lollandkredsen, var helt nede på en stemmeprocent på 54,86.
Og den forskel skyldes især uddannelsesniveau, forklarer Kasper Møller Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet.
- Den uddannelsesmæssige baggrund er den primære årsag til, hvor meget folk stemmer.
Når man ser på listen herunder, kan man ellers tænke, at det er de rige kommuner, der stemmer, mens de fattigere kommuner ikke i samme grad valfarter til stemmeboksen.
- Indkomst betyder da også lidt. Men det er uddannelsesniveau, der er den primære faktor, forklarer han.
Vigtigt at stå sammen
Det vækker glæde for flere danskere, DR Nyheder i dag mødte i Københavns Lufthavn, at valgdeltagelsen var så høj.
- Det er utrolig vigtigt at stå sammen i en tid, hvor der er kæmpestore udfordringer med klimaet, siger Poul Bundgaard, pensionist. I den situation er et samlet EU nemlig en fordel.
- Det er vigtigt. Også oven på de forfærdelige oplevelser med Brexit. Det er godt at se, at Europa står sammen, siger han.
Især den grønne dagsorden så ud til at have indflydelse på gårsdagens valg, hvor blandt andet både Radikale Venstre og SF, der begge har forsøgt at markere sig i klimapolitikken, fik et mandat mere.
Cecilie stemte for første gang i går, og hun fortæller netop også, at det var klimaet, det betød noget for hendes deltagelse. Klimakrisen er nemlig et kæmpe problem, forklarer hun.
- Det var spændende og anderledes. Det er fedt at have indflydelse på samfundet, fortæller hun om sin første tur i stemmeboksen.