En grøn bølge lader til at være skyllet ind over Europa.
Allerede torsdag var der tegn på, at miljøpartierne havde godt fat i europæerne, da det irske Green Party gik overraskende meget frem ved årets europaparlamentsvalg.
Og succeshistorien har spredt sig som ringe i vandet.
Ikke mindst til Tyskland, hvor miljøpartiet De Grønne har sikret sig partiets hidtil bedste valg på landsplan og løbet med 20 procent af stemmerne, hvilket betyder, at partiet er større end socialdemokraterne fra SPD og dermed Tysklands næststørste parti i Europa-Parlamentet.
- Det er et valg for klimabeskyttelse, lød det blandt andet fra den ene af partiets to formænd, Annalena Baerbock.
Her taler Annalena Baerbock efter valgsejren:
De Grønne har gennem længere tid hentet stemmer fra de traditionelle centerpartier, og stod ifølge meningsmålingerne også til et godt valg, siger DR's Tysklands-korrespondent, Michael Reiter.
- Før valget viste flere meningsmålinger, at tyskerne anser klima og miljø som en af de største udfordringer, EU står og kommer til at stå overfor i de kommende år.
- Så vælgerne har søgt mod det parti, de mener, er mest kompetent politisk til at håndtere den udfordring, siger han og understreger, at det ikke kun er den eneste fordel, vælgerne ser ved det næsten 40 år gamle miljøparti.
- De har nogle karismatiske unge frontfigurer og har stillet op som modsvar til det højrenationale Alternative für Deutschland (AfD). En stemme på De Grønne har dermed også været et nej til alt, der hedder nationalisme og indvandringskritik.
Han påpeger, at De Grønne har været det eneste parti, der siden flygtningekrisen for alvor tog fat i 2015, har insisteret på en åben flygtninge- og migrationspolitik.
Noget der ellers har været medvirkende til, at den tyske kansler Angela Merkel og hendes parti CDU har måttet se sig vraget af de tyske vælgere.
'Klimatosser'
Klima - og miljøspørgsmål har altså været højt på vælgernes dagsorden rundt om i Europa. Og det i en sådan grad, at Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i går ifølge hende selv angav det som en af forklaringerne på, hvorfor hendes parti kun fik et enkelt mandat.
Også i Finland, Belgien, Frankrig, Storbritannien og Irland er der fremgang til miljøpartierne, der står til at kunne samles i en gruppe på omkring 70 mandater i Europa-Parlamentet.
- Vi er vidne til en grøn europæisk bølge, og det er vi en del af. Det er en klar besked fra franskmændene: De vil have miljøet i centrum af tilværelsen, lød det i aftes fra franske Yannick Jadot fra De Grønne, der har siddet i Europa-Parlamentet siden 2009 og stillede op mod Emmanuel Macron i præsidentvalget for to år siden.
Fordobling af 'grønne' stemmer
I England og Wales har Green Party mere end fordoblet deres stemmeandel og leveret det bedste valgresultat i årtier med 12,5 procent af stemmerne, der kan veksles til syv mandater ud af briternes i alt 73.
- Tydeligvis har folk stemt på Green Party, fordi de ved, at vi også er et parti, der gerne vil blive i EU, men også fordi vi har løsninger til den stigende klimakrise, lyder det blandt andet fra partiets tidligere leder i England og Wales Caroline Lucas ifølge The Guardian.
Fremgangen til miljøpartierne sker samtidig med, at unge i hele Europa i månedsvis har samledes til klimamarcher for at få fokus på miljøet.
De er blevet ført an af den 16-årige svenske Greta Thunberg, som har været på turné i hele Europa - også i Danmark - for at råbe politikere op for at øge indsatsen for at bekæmpe klimaforandringer.