Der er nu mindre end en måned til, at du kan gå ned og sætte dit kryds ud for den kandidat, du synes bedst egner sig til at repræsentere Danmark i Europa-Parlamentet.
Men flere af de fremtrædende kandidater på listen vil ikke kun hellige sig det politiske arbejde i Europa-Parlamentet, hvis de bliver valgt ind i det. De sidder nemlig i forvejen i regionsråd eller byråd rundt omkring i landet.
Men det er en svær balance at være lokalpolitiker i eksempelvis Kolding og parlamentariker i Bruxelles samtidig. Sådan lyder Helene Helboe Pedersens vurdering. Hun er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.
- Det er hårdt arbejde at være europaparlamentariker. Det kan også være hårdt arbejde at sidde i en kommunalbestyrelse eller i et regionsråd, så det kan være svært at få det hele til at gå op.
- Det er også et komplekst politisk arbejde at sidde i Europa-Parlamentet, fordi det er multinationalt, så man skal kunne navigere i mange forskellige politiske kulturer, så det er en kompleks opgave, som de påtager sig.
Flere gør det
En af de kandidater, som i forvejen sidder i Europa-Parlamentet og samtidig har en politisk post herhjemme i Danmark, er Bergur Løkke Rasmussen.
Han sidder nemlig i regionsrådet i Region Hovedstaden for Moderaterne. Og hvis han bliver genvalgt til Europa-Parlamentet, har han tænkt sig at beholde begge poster.
- Man skal vurdere, om man kan løfte begge opgaver. Man skal huske på, at det at sidde i en kommunalbestyrelse eller et regionsråd jo er tiltænkt at være en deltidsbeskæftigelse ved siden af et andet arbejde, og der er mit andet arbejde så tilfældigvis også politisk.
- Det ser jeg faktisk mere som en styrke og en mulighed for synergi, ved at jeg jo i mit daglige arbejde også følger med i medierne og har berøring med den politiske puls, og det kan jeg så bruge i mit arbejde som regionsrådsmedlem.
En anden dansk politiker, som ved siden af arbejdet i Europa-Parlamentet, har en politisk post herhjemme, er Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard. Han sidder nemlig i Gentofte Byråd, hvilket han håber at fortsætte.
- Jeg vurderer, at jeg stadig kan hjælpe Venstre med indflydelse på kommunalpolitikken i Gentofte. Heldigvis er det lykkedes at få den dygtige Marie Brixtofte overtalt til at være gruppeformand og spidskandidat til næste kommunalvalg, så arbejdspresset falder lidt for mig kommunalt.
Næste kommunalvalg løber af stablen i november 2025.
Har valgt fra
Danmarksdemokraternes spidskandidat til Europa-Parlamentet hedder Kristoffer Storm og sidder lige nu i byrådet i Aalborg, hvor han er rådmand for senior- og omsorgsområdet.
Kaster man et blik på meningsmålingerne, har han lige nu en fornuftig chance for at blive valgt ind i Europa-Parlamentet. Sker det, vil han tage stilling til, hvad det kommer til at betyde for hans fremtid i Aalborg byråd, bedyrer han.
- Det er ikke min plan at blive i lokalpolitik, hvis jeg bliver valgt til Europa-Parlamentet. Det er vigtigt at have respekt for de vælgere, der har stemt på en og derfor sikre, at ens stemme blive givet videre på en ordentlig måde.
- Derfor har jeg også besluttet, at skulle jeg blive valgt til Europa-Parlamentet, så vil jeg blive siddende i budgetforhandlingsperioden ud.
Den tidligere danske udenrigsminister, SF's Villy Søvndal, stiller også op til Europa-Parlamentet. For nylig har han opgivet sin plads i Kolding byråd for at føre valgkamp.
Hans parti står lige nu til at få et godt valg, men spørgsmålet er, om det er nok til at få ham ind. Foran ham på SF's partiliste står nemlig spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen og partiets nummer to Rasmus Nordquist.
I videoen her kan du høre henholdsvis Kristoffer Storm fra Danmarksdemokraterne og Moderaternes Bergur Løkke Rasmussen, om hvad de gør med deres mandat i henholdsvis Aalborg byråd og regionsrådet i Hovedstaden, hvis de får stemmer nok til at komme i Europa-Parlamentet.
Også positive effekter
Helene Helsboe Pedersen peger også på eventuelle positive effekter ved at sidde i to forskellige politiske forsamlinger.
- Den positive konsekvens er, at man kan komme med indsigter både fra lokalplan og EU-plan og bringe indsigterne sammen.
Uanset hvad er der den negative konsekvens, at det er svært at være til stede begge steder samtidig. Uanset hvilket dansk byråd man sidder i ved siden af folketinget, er det tættere på end Bruxelles.
- Det kan have den negative konsekvens, at man simpelthen ikke har tid nok, så man ikke kan nå at sætte sig ind i tingene, og heller ikke kan være to steder samtidig. Man kan ikke pludselig rejse fra Bruxelles til Brovst, uden det tager tid. Det er noget, man skal tage med i regnskabet.