EU-toppen kræver svar fra EBU: Hvorfor var EU-flaget ikke tilladt under Eurovision?

Årets Eurovision er ramlet ind i ny kritik. Denne gang fra EU-toppens side.

Schweiziske Nemo vandt årets Eurovision, som blev ramt af en række skandaler. (Foto: © Tobias Schwarz, Ritzau Scanpix)

Hvorfor var det ikke tilladt at flage med EU-flaget under årets Eurovision-finaleshow i Malmö?

Det vil EU-kommissær Margaritis Schinas nu have European Broadcasting Union (EBU), der har ansvaret for den store sangkonkurrence, til at svare klart på.

Han har ansvaret for at fremme vores europæiske værdier og levevis i Europa-Kommissionen, og han forstår ikke, hvorfor ingen måtte vise det blå flag med de tolv gule stjerner under showet lørdag aften.

Flere har nemlig kunnet berette, hvordan de ikke kunne få lov til at få adgang til arenaen i den sydsvenske by med EU-flaget. Og i et brev til EBU skriver kommissæren, at Eurovision i de seneste snart syv årtier har "legemliggjort mangfoldighed og kulturel udveksling."

– Værdier, som bliver delt og forsvaret af EU, lyder det fra Margaritis Schinas.

– Med mindre end en måned til europaparlamentsvalget – og i en tid med geopolitisk turbulens, hvor EU er mål for ondsindede og autoritære aktører – har EBU’s beslutning (om at forbyde EU-flaget, red.) været med til at miskreditere et symbol, som samler alle europæere, fastslår han.

EU-kommissær Margaritis Schinas forstår ikke EBU's beslutning. (Foto: © Francisco J. Olmo, Associated Press)

Europas fjender vinder

Margaritis Schinas peger på, at IOC har tilladt, at flaget kan blive brugt under årets sommerolympiade i Paris. Og derfor vil han nu have at vide, "hvem – og hvad – Eurovision Song Content repræsenterer".

- Hvem vinder ved at man forbyder EU-flaget ved Eurovisionen? Kun euroskeptikerne og Europas fjender, sagde han tidligere på dagen til Politico.

EBU er en europæisk sammenslutning af public service-stationer, og ifølge de officielle regler er det kun flag fra de deltagende lande samt regnbue- og prideflagene, som er tilladt.

I 2016 fastslog EBU dog ifølge The Guardian, at EU-flaget "vil blive tolereret", forudsat at det ikke blev brugt som "et værktøj til bevidst at fremsætte en politisk erklæring under showet".

Ved tidligere shows har det da heller ikke været noget problem at vise EU-flaget frem. Og ifølge den belgiske europaparlamentariker Guy Verhofstadt var det tonedøvt at forbyde det, når der samtidig var tusindvis af folk på gaden i Georgien for at protestere for et tættere forhold til EU.

- Mens EU-flaget blev forbudt ved Eurovisionen, risikerer folk at blive slået ned, fordi de kræver en europæisk vej for Georgien, skrev han på det sociale med X.

Tusindvis har været på gaden i Georgien for at kræve et tættere forhold til EU. (Foto: © David Mdzinarishvili, Ritzau Scanpix)

Vil se på det næste år

Her til eftermiddag har EBU været ude at kommentere kritikken, som kommer oven i den, der har været om Israels deltagelse i showet samt beslutningen om at udelukke det hollandske bidrag fra finalen.

Ifølge EBU har der ”aldrig har været et udtrykkeligt forbud med EU-flaget”.

- På grund af øgede geopolitiske spændinger blev flagpolitikken ved dette års show håndhævet mere stringent af sikkerhedsfolkene, lyder det ifølge The Guardian fra EBU.

De vil gennemgå flagpolitikken næste år sammen med det schweiziske public service-station SRG SSR, der skal arrangere showet i 2025.