EP-måling: To emner er de klart vigtigste for danskerne

Klima og illegal migration er på toppen af dagsordenen, når vi går til stemmeurnerne 26. maj.

Når danskerne skal stemme til EU-Parlamentet 26. maj er klimaudfordringerne blandt det vigtigste, som de mener politikerne skal tage sig af. (Foto: © Jon Nazca, Scanpix)

Da danskerne for fem år siden skulle stemme til EU-parlamentsvalget var bekæmpelse af illegal migration det vigtigste emne for vælgerne, viste en måling, som Epinion foretog for DR Nyheder dengang.

Og netop det emne er stadig helt på toppen af dagsordenen, når vi skal stemme 26. maj, viser en lignende måling, Epinion har foretaget blandt 1.039 vælgere.

Men denne gang er der et andet emne, som nu også for alvor har sneget sig ind i danskernes bevidsthed, når de bliver spurgt: 'Hvilket område er det efter din opfattelse vigtigst, at politikerne i Europa-Parlamentet tager sig af?'

18 procent af vælgerne svarer nemlig, at klimaet er det vigtigste emne til valget, hvilket er den samme andel, som mener, at bekæmpelse illegal migration til EU bør være højest på dagsordenen.

Hermed mener over dobbelt så mange danskere, at disse to emner er de vigtigste, sammenlignet med de to emner, som kommer ind på en tredjeplads i væsentlighed.

Otte procent af de adspurgte mener nemlig, at henholdsvis "miljø" og at "bekæmpe hvidvask og skatteundragelse" bør ligge øverst på EU-politikernes dagsorden.

Valgforsker: Værdipolitik spiller en større en rolle

Klimaet var for fem år siden på en delt tredjeplads, hvor færre end hver tiende vælger krydsede af ved dette emne.

Men at det er netop de to emner, som vælgerne peger på, overrasker ikke Kasper Møller Hansen, der er professor og valgforsker ved Københavns Universitet.

- Vi går mod, at værdipolitikken spiller en større og større rolle, når vi skal sætte vores kryds, mens de klassisk fordelingspolitiske emner, som arbejdsløshed og størrelsen af velfærdsstaten, bliver skubbet i baggrunden. Så lige nu ligner det, at EU-Parlamentsvalget bliver mere værdipolitisk, end vi har set tidligere, siger professoren.

Ifølge valgforskeren adskiller de vigtigste dagsordner til parlamentsvalget sig stadig en smule fra den hjemlige andedam, hvor vi senest skal have afholdt folketingsvalg 17. juni.

- Herhjemme topper de klassiske velfærdstemaer som skoler og sundhed, men klima ligger også højere, end det har gjort nogensinde tidligere. Men velfærd topper stadig meget markant, siger Kasper Møller Hansen.

EU-politikere har også klima som nummer et

I forbindelse med valget har DR Nyheder interviewet spidskandidaterne for de 10 opstillingsberettigede danske partier.

Og her peger halvdelen af dem på, at klimaindsatsen bliver det altoverskyggende emne de næste fem år i EU.

- Vi kommer til at aflevere en klode til vores børn, der er i ringere tilstand end nogensinde før. Derfor skal alt det politiske arbejde, jeg kommer til at arbejde med, måles i forhold til den effekt, det har på klimaet, siger De Konservatives spidskandidat, Pernille Weiss.

- Nu presser det sig så voldsomt på, og vi har ikke mere tid. Men vi har heldigvis en stor, folkelig mobilisering, så det vil være et totalt svigt, hvis ikke det havde højeste prioritet, lyder det tilsvarende fra SF's Margrethe Auken.

Hos Dansk Folkepartis Peter Kofod er illegal migration helt i top, fortæller han interviewet.

Tryk på den enkelte kandidat herunder, hvis du ønsker at læse mere om deres holdninger, mærkesager og meget mere.