Når EU-valget på søndag er endeligt afsluttet, frygter Enhedslisten, at Alternativets valg af valgforbund kan få vælgere, der ellers har klima som vigtigste mærkesag, til at støtte et parti, der ikke lever op til de samme grønne ambitioner.
Sådan lyder kritikken fra Enhedslistens frontfigur, Pelle Dragsted, i Politiken.
Alternativet er ved EU-valget i valgforbund med Socialdemokratiet og SF, og netop den konstellation kan betyde, at hvis Alternativet ikke får samlet stemmer nok til selv at få et mandat, kan det give et ekstra mandat til enten Socialdemokratiet eller SF.
Alternativet står i den seneste meningsmåling fra Epinion til ikke at få et mandat, og det skaber rynker i panden hos Enhedslistens spidskandidat til EU-valget, Per Clausen.
- Vi risikerer, at en stemme på Alternativet går til at understøtte Socialdemokratiet, der jo ikke er grønt, siger Per Clausen til DR efter aftenens spidskandidatdebat.
- Hvorfor det skulle være godt at stå sammen med Socialdemokratiet, forstår jeg ikke, siger Per Clausen.
Det er til trods for, at Enhedslisten ellers gerne ser, at Alternativet får et mandat til at føre grøn klimapolitik i EU.
- Vi synes faktisk, at Alternativet er et vigtigt og et godt parti. Det var også derfor, vi enormt gerne ville have været i valgforbund sammen med dem, siger Per Clausen.
Mislykket forsøg på samlet rød/grønt valgforbund
Enhedslisten forsøgte nemlig sidste forår at samle netop Alternativet og SF i et rødt/grønt valgforbund, men det lykkedes ikke, og Enhedslisten er nu uden valgforbund.
Det undrer Alternativet, at Enhedslisten nu går efter partiets valgforbund.
- Det er en ærgerlig måde at gå til det her valg på. Begge partier kæmper for den grønne omstilling. Jeg synes faktisk, det er ret kontraproduktivt at gå ud med sådan en melding, siger politisk leder Franciska Rosenkilde til DR.
Franciska Rosenkilde giver ellers Enhedslisten ret i, at de to partier begge går ind for den grønne omstilling.
Dog kan spidskandidaten godt se en fordel i, at Alternativet er i valgforbund med Socialdemokratiet, der ifølge Enhedslisten ellers ikke kan kaldes et "grønt parti".
- Alternativet er modsat Enhedslisten et meget pro-europæisk parti, og derfor er vi i et valgforbund med SF, der giver os adgang til den grønne gruppe, som vi helst vil sidde i, siger Franciska Rosenkilde.
Så du kan ikke se, at der kan være risiko for grønt stemmespild?
- Hvis jeg gik op i stemmespild, så sad jeg ikke i det kontor, jeg gør nu.
- Jeg synes, det her handler om, at vi bakker hinanden op i den grønne omstilling, og at vi lader partierne køre de valgkampe, de nu engang har, og så må vi lade det være op til borgerne at sætte deres kryds, siger Franciska Rosenkilde til DR.
Men nu er der risiko for, at de stemmer, der kommer på jer, kan ende med at ryge over til Socialdemokratiet, der har en mindre grøn profil end jer. Er det ikke et problem?
- Heldigvis så er Socialdemokratiet grønne i Europa-Parlamentet. Det her har jo ikke noget med national politik at gøre, siger Franciska Rosenkilde.
EU-valget finder sted på søndag fra kl. 09 til kl. 20, hvor valgstederne lukker.
Rettelse: Det fremgik tidligere i artiklen, at Enhedslisten ikke var i valgforbund ved EU-valget i 2019. De indgik dog i valgforbund med Folkebevægelsen mod EU.