DF-nedtur i Thulesens højborg - SF erobrer København

Dybt inde i kernelandet går Dansk Folkeparti markant tilbage.

Dansk Folkeparti er blevet straffet af vælgerne, selv i området, hvor partiformand Kristian Thulesen Dahl bor, går de markant tilbage. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Dansk Folkeparti er de helt store tabere ved europaparlamentsvalget.

Selv i kernelandet omkring Thyregod, hvor partiformand Kristian Thulesen Dahl bor, er nedturen til at tage at føle på.

Thyregod er en del af Vejle Nord-distriktet. Her fik Dansk Folkeparti ikke mindre end hver tredje stemme ved europaparlamentsvalget i 2014. Denne gang stemte kun 14,4 procent på DF.

I samme kreds stemte 28,6 procent på Venstre - det gjorde kun 22,8 procent i 2014.

Samme tendens med Venstre-fremgang og DF-nedtur spores rigtig mange steder - fra Nordsjælland til Sydjylland.

Et andet bemærkelsesværdigt resultat er tikket ind i Holstebro, som er Søren Gades (V) hjemby. Her stemte 46,9 procent af vælgerne på Venstre - en fremgang på 25 procentpoint siden valget i 2014.

Også her er Dansk Folkeparti gået markant tilbage og får kun 8,4 procent af stemmerne mod 29,3 procent i 2014.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ærgrede sig da også over valgresultatet sent søndag aften.

- Det er da et træls resultat. Vi gik efter to mandater, og det ser ud til, at vi får et enkelt, men meget, meget dyrt mandat i antal stemmer, sagde partiformanden.

- Vi står på den politik, vi har, og så må vælgerne jo vælge. Selvfølgelig føler jeg et medansvar for tilbagegangen, lød det.

SF vokser i København

I København stemte tæt på hver fjerde vælger på SF, og de er dermed stærkt medvirkende til, at partiet sender ikke bare Margrete Auken, men også en anden kandidat ind i Europa-Parlamentet.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik stemte 22,7 procent af vælgerne i Københavns Storkreds på SF - næstflest fik De Radikale med 16,4 procent og tredjeflest Socialdemokratiet med 15 procent.

For Socialdemokratiet er det en klar tilbagegang. Ved valget i 2014 fik partiet knap 19 procent af stemmerne.

SF var også det største parti i København efter europaparlamentsvalget i 2014, men forspringet til de øvrige partier er øget markant denne gang.

Den helt store taber i Københavns Storkreds er Folkebevægelsen mod EU, der kun kan mønste 3,6 procent af stemmerne. Ved europaparlamentsvalget i 2014 fik det EU-skeptiske parti 12,8 procent af de københavnske stemmer.

Enhedslisten, der for første gang stiller op ved et europaparlamentsvalg, får 10,8 procent af stemmerne i København.

Venstre bliver det største parti ved europaparlamentsvalget på landsplan og oplever også fremgang i hovedstaden. 11,5 procent stemte på V denne gang - mod ni procent i 2014.

Men det er særligt i Jylland, at Venstre erobrer stemmer. Her har mange af de kredse, der blev malet gule med DF-flertal i 2014, nu fået farven blå.