Regeringens ene støtteparti, Enhedslisten, kommer ikke til at lægge stemmer til statsminister Mette Frederiksens (S) helt store prestigeprojekt om en ret til tidligere tilbagetrækning uden at få noget til gengæld.
Og det er ikke så lidt, Enhedslisten vil have til gengæld.
Hvis nedslidte som bryggeriarbejderen Arne fra Socialdemokratiets stort anlagte kampagne skal have lov at gå på pension før tid, så skal pensionsalderen for alle andre ikke samtidig fortsætte med at stige, mener partiets politiske ordfører, Pernille Skipper.
- Vi siger 68 - stop. Der er ingen grund til at sætte den op.
Allerede i dag er der for mange, der ikke når den generelle pensionsalder, mener hun. Det vil kun blive værre, hvis den stiger. Og fortsætter den med at stige, så vil retten til at kunne trække sig nogle år før miste sin værdi, påpeger Pernille Skipper.
- Selvom vi er meget enige i, at der er behov for at give en tidligere ret til pension for nogle grupper, så er den jo også dybt afhængig af, hvad den generelle pensionalder er, siger hun.
- Forslaget er, at nogle grupper kan trække sig tilbage nogle år før. Men hvis den almindelige pensionsalder stiger i al evighed, så har den ret ikke så meget at sige til sidst.
At fastfryse pensionsalderen på 70 år som både De Radikale og Dansk Folkeparti hen over sommeren har foreslået koster ifølge den liberale tænketank Cepos omkring 41 milliarder kroner på længere sigt. Enhedslistens forslag bliver endnu dyrere.
Utopiske planer
At pensionsalderen stiger i takt med levealderen er et princip, som stammer tilbage fra 2006, hvor Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre blev enige om det såkaldte Velfærdsforlig.
Og her er netop indtægterne fra en stigende pensionsalder - på grund af flere år på arbejdsmarkedet med et skatteafkast og færre på folkepension - med til at finansiere store dele af det, vi under et kalder velfærd.
Men det er utopi at forestille sig, at pensionsalderen kan stige i det uendelige, mener Pernille Skipper.
- Det er fuldstændig urealistisk at tro, at folk kommer til at arbejde, til de er langt oppe i 70'erne, siger hun.
Af samme årsag mener hun heller ikke at regnestykket fra Cepos' holder.
- De beregninger bygger jo på en antagelse om, at hvis man bare lader pensionsalderen stige, så vil folk automatisk også arbejde så lang tid.
- Vi kan ikke bygge dansk økonomi på den antagelse. Det er uholdbart og uansvarligt, siger Pernille Skipper.
'Vi vil tæske løs med alt, vi har'
Enhedslisten står udenfor Velfærdsforliget, og der på den måde ikke en del af den kreds af partier, der kan ændre det. Men når Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har åbnet for at se på aftalen, skal det udnyttes, lyder det fra Pernille Skipper.
- Det overhovedet at tale om en stopklods er en åbning og en sprække, som vi har tænkt os at tæske løs på med alt, hvad vi kan, siger hun.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil afvente konklusionerne fra den kommission, som den tidligere regering og Dansk Folkeparti satte til at se på pensionsproblematikken.
Forhandlingerne om retten til tidligere tilbagetrækning står imidlertid for døren nu, og så er spørgsmålet, hvor hårdt Enhedslisten vil stå på sit krav.
- Vi går ikke til forhandlinger med ultimative krav - men, siger Pernille Skipper
- Det er vigtigt for os at påpege, at når regeringen kommer med et forslag om at lade nogle gå fra før den almindelige pensionsalder, så er det selvfølgelig også en anledning til at tale om, hvad den pensionsalder er.