Enhedslisten vil bruge sjældent våben mod regeringen

Partiet barsler med lovforslag, der skal tvinge regeringen til at holde børnechecken i Danmark.

Johanne Schmidt Nielsen har ikke fantasi til at forestille sig, at regeringen ikke vil rette sig efter Enhedslistens lovforslag, hvis det bliver vedtaget. (Foto: © Jens Astrup)

Enhedslisten er i fuld gang med at forberede et lovforslag, der skal lægge maksimalt pres på regeringen i sagen om børnecheck til EU-borgere.

Lovforslaget skal forhindre, at EU-borgere, der arbejder i Danmark, kan sende børnechecken ud af landet.

- Et lovforslag kan regeringen ikke løbe fra, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Hun tilføjer, at forslaget skal modvirke social dumping fra danske arbejdsgivere, der ifølge Enhedslisten reelt bruger den danske børnecheck som en del af lønnen til EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde.

EL: Lovforslag kan regeringen ikke ignorere

Enhedslisten vil i første omgang stemme for et beslutningsforslag fremsat af De Konservative om at indordne de danske regler omkring børnechecken den gældende EU-lovgivning.

Enhedslisten regner dog ikke med, at regeringen vil rette sig efter beslutningsforslaget, selvom det bliver vedtaget.

Derfor vil Enhedslisten fremsætte et lovforslag, der skal sikre, at børnechecken kun gives til børn, der har bopæl i Danmark. Og et lovforslag kan regeringen ikke sidde overhørig, mener politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Minister: Ingen over og ingen ved siden af Folketinget

Regeringen signalerer onsdag aften, at man er klar til at rette sig efter Enhedslistens lovforslag - hvis det vel at mærke står klart, at partierne med åbne øjne er klar til at bryde med EU-retten.

- Lov er lov, og lov skal holdes, siger skatteminister Morten Østergaard.

- Der er ingen over og ingen ved siden af Folketinget. Min fantasi rækker bare ikke til, at der skulle være et flertal i Folketinget, der åbenlyst vil gøre noget ulovligt og krænke borgernes rettigheder. Men det må vi jo se, siger han.

Afgørende detalje i lovbemærkningerne

Det sker kun yderst sjældent, at andre end regeringspartierne fremsætter lovforslag i folketingssalen.

- Et lovforslag er rent juridisk bindende for en regering i modsætning til et beslutningsforslag, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Hele fundamentet for vores folkestyre og demokrati er, at de love, der vedtages af et flertal i Folketinget, skal en regering følge. Jeg kender ingen fortilfælde, hvor en regering ikke har fulgt et lovforslag, der er vedtaget. Jeg kan ikke forestille mig, at de ikke vil gøre det, siger hun.

Forskellen på Enhedslistens kommende lovforslag og VK-regeringens lov om et optjeningsprincip til børnechecken, som den nuværende regering har administreret imod siden i sommer, er ifølge Enhedslisten, at der i bemærkningerne til partiets lovforslag kommer til at stå, at man er opmærksom på, at lovforslaget muligvis er i strid med EU-reglerne.

Det er en helt afgørende forskel, lyder det fra Enhedslisten.

Eksperter: Regeringen behøver ikke stadfæste loven

Men ifølge juraprofessor Niels Fenger fra Københavns Universitet og hans kollega Jens Elo Rytter kan regeringen faktisk undlade at stadfæste en lov, selvom den er vedtaget af et flertal i Folketinget.

Det fremgår af Grundlovens paragraf 22, lyder det.

- Regeringen har ingen pligt til at stadfæste en vedtaget lov. Det vil være en højst usædvanlig situation, men Grundloven er klar: Regeringen kan vælge at lade være med at gøre det, siger Niels Fenger.

Blå blok glæder sig over Enhedslistens lovforslag

I blå blok hilser samtlige fire partier dog Enhedslistens lovforslag velkommen og erklærer sig i udgangspunktet klar til at stemme for.

- Det er jo en af de muligheder, vi selv har peget på i Lars Løkke Rasmussens brev til statsministeren, så den mulighed er vi helt åben over for, siger Venstres Claus Hjort Frederiksen.

Han mener ligesom Johanne Schmidt-Nielsen heller ikke, at regeringen kan sidde et vedtaget lovforslag overhørig.

- Så betragter er jeg det som givet, at der vil komme et mistillidsvotum til regeringen. For vi kan altså ikke have en regering, der aktivt spiller uden om et flertal i Folketinget, siger Claus Hjort Frederiksen.

De Konservatives beslutningsforslag om at indordne de danske regler omkring børnechecken den gældende EU-lovgivning bliver efter planen sat til afstemning den 3. april.