Enhedslisten: Landsforræder er et mildt ord for Syrien-krigere

Kald dem hellere morderiske fascister, mener Enhedslisten, som kalder regeringens udmelding for "noget Christiansborg-fnidder".

Det er noget fnidder at diskutere, om vi skal kalde danske Syrien-krigere for landsforrædere eller ej, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper. (© Arkivfoto: DR)

Det er ren retorik og noget fnidder, når regeringen vil dømme danske Syrien-krigere for landsforræderi, hvis de har kæmpet side om side med terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Det mener Enhedslisten, der peger på, at den danske straffelov allerede giver mulighed for at dømme Syrien-krigere for blandt andet terror.

- Tager man ned og kæmper med IS og begår voldshandlinger, så falder man ind under krigsforbrydelser eller terror, og det giver altså en højere straf end landsforræderi, siger retsordfører Pernille Skipper (EL).

Hun henviser til, at straffelovens paragraffer for landsforræderi kan give op til 16 års fængsel, mens paragraffen for terror kan give fængsel på livstid.

EL: Kald dem hellere morderiske fascister

Justitsminister Mette Frederiksen (S) mener konkret, at Syrien-krigere skal kunne dømmes, hvis de angriber danske styrker, og hvis de bistår fjender i kampen mod danske soldater.

Straffelovrådet behandler lige nu spørgsmålet og er blevet bedt om at arbejde hurtigt, så politikerne inden sommerferien får svar på, om og hvordan Syrien-krigere kan dømmes som landsforrædere.

Den vurdering afventer Enhedslisten, men retsordfører Pernille Skipper mener, at "landsforræder" er et for mildt ord at bruge om Syrien-krigere.

Regeringens udmelding er en retorisk diskussion "og noget Christiansborg-fnidder, som sådan set er ligegyldig", lyder det.

- Rent moralsk kan man jo kalde de mennesker, hvad man vil. Men jeg mener umiddelbart, at landsforræder er et mildt ord, når man taler om mennesker, der rejser til Syrien eller Nordirak for at kæmpe med IS, siger Pernille Skipper.

- Jeg ville måske vælge morderiske fascister eller noget andet, men det er ikke så meget det, der er vigtigt i debatten lige nu. Den vigtige debat er, hvordan vi får stoppet rekrutteringen til IS og sørger for, at dem, der tager derned, bliver retsforfulgt herhjemme, hvis de kommer tilbage, siger hun.

Svært at bevise kamphandlinger

Indtil i dag har det været næsten umuligt for anklagemyndigheden at finde vidner og beviser mod mistænkte danskere, der har været i Syrien.

Derfor har de borgerlige partier tidligere foreslået, at det kræver en tilladelse, hvis man vil rejse til det borgkrigshærgede land. Det forslag imødekom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag, hvor hun erklærede sig åben over for sådan en ordning.

Ifølge PET er mindst 100 personer rejst fra Danmark til Syrien. Dertil kommer et mørketal, som gør, at det reelle antal personer kan være højere.

I september kom det frem, at efterretningstjenesten vurderer, at mindst 50 Syrien-krigere er vendt hjem til Danmark.