Statsminister Mette Frederiksen (S) kan ånde lettet op i forhold til støttepartiet Enhedslisten.
Det bliver ikke med Enhedslistens stemmer, at der bliver rejst en rigsretssag mod Mette Frederiksen. Det slår partiets gruppeformand, Peder Hvelplund, fast efter et møde i Folketingets granskningsudvalg, der i dag har fået Minkkomissionens beretning.
- Det centrale spørgsmål er spørgsmålet om forsæt. Altså om man gør noget med vilje mod bedre vidende. Det er der ikke noget, der tyder på i forhold til statsministeren, siger Peder Hvelplund.
Det kræver et politisk flertal, hvis der skal rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen. Det betyder, at de blå partier skal have opbakning fra et af regeringens støttepartier - ellers er der ikke flertal.
På forhånd har flere af de borgerlige partier rejst krav om, at uafhængige advokater skal vurdere kritikken og komme med en indstilling til Folketinget om, hvorvidt der er grundlag for en rigsretssag mod eksempelvis statsminister Mette Frederiksen.
Netop en sådan indstilling fra uafhængige advokater var fremgangsmåden, der blev brugt i instrukssagen, som førte til at Folketinget rejste en rigsretssag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg for brud på ministeransvarsloven.
Dengang bakkede både blå partier og hele rød blok op om at få uafhænige advokater til at vurdere, om der var basis for en rigsretssag.
Enhedslisten afviser uvildig vurdering
Men det skridt bliver ikke gentaget i forhold til Mette Frederiksen, hvis det står til Enhedslisten.
Peder Hvelplud, hvad kan en advokatvudering skade, hvis I ikke mener, at der er noget at komme efter?
- Prøv nu at høre: Hvis vi skulle bede om en advokatvudering, så er det, fordi vi oprigtigt er i tvivl om, om der kan rejses en rigsretssag. Eller fordi vi er fuldstændig sikre på, at der kan. Det var det, som var tilfældet med Støjberg, hvor det stod fuldstændig klart i afhøringerne, at her var der tale om fortsæt - altså Støjberg tilsidesatte bevist den viden, hun havde om, at det der foregik var ulovligt.
- I det her tilfælde står det fuldstændig klart - og det er det, vi får at vide af kommissionen - at der ikke er tale om fortsæt, siger Peder Hvelplund.
Hvordan ved du, at statsministeren ikke har handlet groft uagtsomt på en måde, der gør, at hun kan straffes i en rigsret?
- Den præcedens, der er i forhold til grov uagtsomhed i forhold til en rigsret - og her skal vi vist tilbage til år 1910 - handler også om, hvorvidt en minister er blevet advaret af sine embedsmænd, og har overhørt de advarsler. Så hvis vi taler om grov uagtsomhed, så er vi her meget tæt på kategorien 'forsæt', siger Peder Hvelplund.
SF og Radikale vil hjem og læse
Minkkommissionen har kulegravet hele forløbet bag regeringens beslutning om at aflive alle danske mink den 4. november 2020. En beslutning, som det få dage senere stod klart, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at træffe.
Og kommissionens ni bind lange beretning bliver også betegnet som 'alvorlig' læsning af De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg.
- Jeg synes, man skylder de mennesker, det handler om, at man nu bruger tid på at læse sig ned i det her. Det vil vi gøre. Vi vil rådføre os. Vi vil drøfte det i det Radikale Venstre, og så vil vi komme med vores konklusioner senere, siger han.
Men Andreas Steenberg, hvordan skal du kunne finde ud af, om der er foregået noget groft uagtsomt fra ministres side, hvis du ikke vil have nogle advokater til at vurdere det?
- Jeg svarer helt bevist ikke på det, fordi jeg siger, at jeg ikke træffer nogen konklusioner i dag, siger Andreas Steenberg og understreger, at han ikke udelukker noget i forhold til, hvilke konsekvenser partiet mener, der bør komme ud af sagen.
SF's retsordfører Karina Lorentzen vil heller ikke svare på, om partiet støtter en uvildig advokatvurdering, sådan som SF ellers gjorde, da det var Inger Støjberg, der fik kritik af en kommission.
- Jeg har lige modtaget beretningen. Den er på rigtig mange sider, så jeg har brug for at komme hjem og læse mig ind på den, siger Karina Lorentzen og fastslår:
- Mere specifikt kan jeg sige, at det, som vi kommer til at lægge vægt på i SF, er, om der har været forsæt, og der er givet bevidst vildledende oplysninger til Folketinget. Og det var i virkeligheden også de samme kriterier, vi lagde vægt på i forbindelse med instrukskommssionen og Inger Støjberg.
Enhedslisten kommer ikke til at udtrykke mistillid til statsministeren i sagen, understreger gruppeformand Peder Hvelplund. Dermed freder støttepartiet reelt regeringen.
Peder Hvelplund betegner dog Minkkommissionens beretning som "alvorlig" og understreger, at den vil få konsekvenser - også selvom det ikke bliver i form af en rigsretssag.
- Det kommer som minimum til at betyde udtalelse af skarp kritik af måske flere ministre, siger han.
Blå partier kræver advokatvurdering
Helt anderledes ser de borgerlige partier på sagen. Venstres politiske ordfører, Sofie Løhde, mener i lighed med flere andre blå partier, at uafhængige advokater bør få til opgave at vurdere, om der skal rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen.
- Vi har i dag fået slået fast, at der er løjet over for Folketinget. Der er sket en grov vildledning af offentligheden, af Folketinget, af de mennesker, som har mistet hele deres livsgrundlag, nemlig dem, som det i sidste ende handler om: Minkavlerne, siger Sofie Løhde.
Hun langer samtidig ud efter Enhedslisten, der for få måneder siden fyrede transportminister Benny Engelbrecht (S) for vildledning af Folketinget.
- Statsministeren har vildledt Folketinget. Har vildledt offentligheden. Hvordan kan Enhedslisten så sige, at man kan blive siddende som minister, siger Sofie Løhde.
Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, er enig, og kræver nu direkte, at sagen også får konsekvenser for landets øverste embedsmand: Mette Frederiksens højre hånd, departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, der også får kritik af kommissionen.
- I min optik bør det have i hvert fald to konsekvenser. Den ene er, at statsministeren afskediger sin departementchef. Den anden er, at hun beder Barbara Bertelsen om at tilbagebetale den bonus, hun fik i 2020, på 125.000 kroner, siger Morten Messerschmidt.
Statsminister Mette Frederiksen har ikke ønsket at lade sig interviewe om kritikken i dag, men har indkaldt til et pressemøde i morgen klokken 10.