At smide bomber over Syrien vil ikke gavne den civile befolkning, mener Enhedslisten, som derfor afviser at støtte dansk deltagelse i et militært indgreb mod det borgerkrigshærgede land.
I stedet bør den danske regering arbejde for en forhandlingsløsning og optrappe den humanitære indsats, mener Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.
- Det vil være forkert at gå i gang med at kaste bomber og bevæbne oprørere, som nogle gange er nogle dybt ubehagelige typer. Danmark bør gøre en forskel ved at handle på en anden måde, som gavner den civile befolkning, siger han.
Regeringen har givet udtryk for, at den er åben over for at støtte en militær aktion i Syrien, selvom FNs Sikkerhedsråd ikke bakker op. Men Enhedslisten frygter, at konflikten eskalerer, hvis der angribes uden FN.
Militært indgreb undrer
- Ingen har givet noget konkret svar på, hvad der skal ske bagefter, og hvordan et bombeangreb skulle forhindre nye overgreb, siger Nikolaj Villumsen.
På baggrund af erfaringerne fra de militære indgreb i Irak, Afghanistan og Libyen undrer han sig over, at man overvejer et militært indgreb.
- Danmark bør i stedet arbejde for at skabe en kreds af villige lande, som vil arbejde for en forhandlingsløsning på den komplicerede syriske borgerkrig, siger forsvarsordføreren.
Mere nødhjælp til Syrien
Desuden mener Enhedslisten altså, at der skal sendes mere hjælp til Syriens civile befolkning i form af felthospitaler og nødhjælp.
- Vi har set, at blandt andet Norge har øget sin humanitære hjælp med flere hundrede millioner kroner.
- Vi kan gøre en forskel ved ikke at bruge 100 millioner kroner på bomber, som vi gjorde i Libyen, men i stedet bruge pengene på at hjælpe den syriske civilbefolkning, siger Nikolaj Villumsen.
Danmark skal hjælpe
Enhedslistens handlingsplan går ud på, at Danmark skal sætte sig imod et angreb på Syrien udenom FN og i stedet arbejde for blandt andet i EU, at der indføres en våbenembargo.
Danmark skal ligeledes forsøge at samle en kreds af lande, der skal spille en aktiv rolle i forhandlinger for at løse konflikten.
FN's inspektører skal samtidig sikres tid til deres undersøgelse af det mulige kemiske angreb i udkanten af Damaskus.
Samtidig skal den humanitære hjælp optrappes, og Danmark bør modtage FN-flygtninge fra Syrien med særlige behov, som for eksempel sjældne sygdomme, som bedre vil kunne hjælpes og behandles i Danmark.
Torsdag klokken 13 mødes Udenrigspolitisk Nævn for at diskutere situationen i Syrien.
/ritzau/