EL kræver offentlighedsloven ændret

Undersøgelse bekræfter desværre vores forudsigelser om offentlighedslov, siger Søren Søndergaard (EL).

Siden loven blev ændret 1. januar 2014, er paragraf 24 blevet brugt 360 gange til at hemmeligholde oplysninger og dokumenter, som kunne være i offentlighedens interesse, skriver Information. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

På baggrund af nye oplysninger i Information om et stort antal afviste aktindsigter, kræver Enhedslisten nu offentlighedsloven ændret.

I første omgang ønsker partiet en forespørgselsdebat i folketingssalen om loven.

Information skriver mandag, at siden loven blev ændret 1. januar 2014, er paragraf 24 blevet brugt 360 gange til at hemmeligholde oplysninger og dokumenter, som kunne være i offentlighedens interesse.

- Den nye undersøgelse viser, at vores forudsigelser om den nye offentlighedslov desværre er blevet bekræftet.

-Loven handler ikke længere om at sikre offentligheden mere indsigt, men om at forhindre at pressen og befolkningen får indsigt i kontroversielle sager, siger Enhedslistens Søren Søndergaard, som er medlem af folketingets udvalg for forretningsordenen i en skriftlig kommentar.

Han lægger vægt på, at i forbindelse med vedtagelsen lovede folketingsflertallet, at lovændringen ville blive brugt restriktivt.

- Det er helt åbenlyst ikke sket. Derfor har de nu en oplagt anledning til at vise, at de faktisk mente dette alvorligt ved at bidrage til en ændring af loven.

/ritzau/

  • Lov om offentlighed i forvaltningen, er en dansk lov, der regulerer adgangen til aktindsigt for personer, der ikke er part i sagen, herunder journalister. Loven trådte i kraft i sin nuværende form i juni 2013.

  • Især §24 har også efterfølgende været genstand for kritik fra flere sider.

  • Journalisterne Lars Rugaard og Erik Valeur har udgivet bogen "Ministerbetjening – En journalistisk hvidbog om ministerbetjening," hvor de opstiller en liste over vigtige journalistiske historier, som ikke ville have blevet til noget under den nye offentlighedslov.