Det skal undersøges, hvordan Justitsministeriet kontrollerer om syge udvisningstruede asylansøgere kan få fat i deres medicin i hjemlandet.
Det mener Enhedslisten, efter det er kommet frem, at Justitsministeriet har givet afslag på humanitært ophold til den 15-årige psykisk syge dreng Remzi Baftijari og tvangsudsendt ham til Kosovo.
Begrundelsen var, at han kunne skaffe sin antipsykotiske medicin i hjemlandet.
Kan ikke få sin medicin i Kosovo
Men 21Søndag kunne i aftes afsløre, at drengen efter tre måneder endnu ikke har kunne få fat på sin medicin i Kosovo. Faktisk findes medicinen slet ikke på sundhedsmyndighedernes officielle liste og er derfor ikke godkendt i Kosovo.
Justitsminister Morten Bødskov har nu lovet at stille lignende hjemsendelser til Kosovo i bero, indtil ministeriet har undersøgt, om den afviste asylansøgers medicin rent faktisk er tilgængelig.
Men det er også det eneste justitsministeren kan gøre, mener politisk ordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen.
- Man kan ikke gøre andet end at sætte sagerne i bero, hvis man finder ud af, at den medicin ikke er tilgængelig alligevel, på trods af at justitsministeriet har sagt, at det var den og faktisk givet folk afslag og dermed udvist folk, siger Johanne Schmidt-Nielsen og påpeger, at Remzi Baftijaris medicin ikke er den eneste medicin, som Justitsministeriet vurderer tilgængeligheden af:
- Der er alle mulige former for behandling og medicin, som afslag bliver givet på baggrund af.
- Kan vi stole på Justitsministeriet?
Samtidig kaster den konkrete sag lys over et problem, der tilsyneladende er langt mere omfattende.
- Kan vi overhovedet stole på de vurderinger, Justitsministeriet foretager, spørger Johanne Schmidt-Nielsen.
- Det rejser nogle meget faretruende spørgsmål om hele proceduren, hvad med alle de andre udvisninger og afslag, som sker på baggrund af informationer justitsministeriet mener at have, om at medicinen er tilgængelig, siger hun.
Kræver undersøgelse
Derfor kræver Enhedslisten nu, at Justitsministeren skal gøre rede for, hvordan hans ministerium undersøger om medicinen er tilgængelig.
Det er de danske ambassader, der i praksis undersøger tilgængeligheden af medicin i det pågældende land. Derfor vil Justitsministeren nu bede Udenrigsministeriet om at få verificeret oplysningerne om adgangen til medicin i Kosovo. Det indebærer at få undersøgt, om det er muligt lovligt at importere medicinen fra udlandet.