Eksperter: Risikofyldt at slette sms-beskeder i Statsministeriet efter 30 dage

Minkkommissionen er gået forgæves efter sms-beskeder fra Mette Frederiksen. De er blevet slettet.

Mette Frederiksen, departementchef Barbara Bertelsen og stabschef Martin Justesen under et besøg i Indien tidligere på måneden. Medarbejderne med ryggen til er ikke en del af minksagen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Statsministeriet bevæger sig på farlig grund, når Mette Frederiksen og tre af hendes absolutte nøglemedarbejdere har sat deres telefon til at slette sms-beskeder efter 30 dage.

Det siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

- Umiddelbart lyder det meget risikofyldt. Det er ikke i sig selv i strid med reglerne. Men hvis der er nogle sms'er, der har betydning for administrationen af en sag, så skal de gemmes på den sag, som de vedrører.

Er der nogen juridisk forskel på, om det er en sms eller email?

- Nej. Når det handler om journalisering, er det de samme regler. I de fleste tilfælde er der nok en større mængde af sms'er, som ikke skal gemmes, og lidt færre der skal gemmes. Men det er principielt ligegyldigt, for det er indholdet, der er afgørende. Og det er uanset, om det er en sms, facebook-besked, messenger-besked eller hvad det måtte være, siger Sten Bønsing.

Frederik Waage, professor i forfatnings- og forvaltningsret ved Syddansk Universitet, er enig i den vurdering.

- Det er problematisk, at man helt sletter dokumenter, som sms’er er, inden for 30 dage, når man har en pligt til at journalisere. Grundlæggende ved vi ikke, hvad de her sms’er indeholdt, og vi ved ikke, om man skulle journalisere dem. Men det er sådan nu, at man må sætte spørgsmålstegn ved, om alting er sket korrekt, siger Frederik Waage.

Kommission vil have beskeder genskabt

Det er Minkkommissionen, der har bedt Statsministeriet om at udlevere sms-beskeder, som kan kaste lys over, hvad der skete i dagene i november sidste år, hvor regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives, selvom der ikke var lovhjemmel til det.

Men Statsministeriet kunne ikke sende noget, for beskederne var blevet slettet.

"Kommissionen har fået oplyst af Statsministeriet, at Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen, Martin Justesen og Pelle Pape alle har en indstilling på deres telefon, der gør, at sms’er bliver slettet efter 30 dage," skriver kommissionen til DR.

Kommissionen oplyser, at den nu forsøger at få genskabt beskeder fra de fire fra september til december sidste år.

De fire personer sidder i den absolutte top i Statsministeriet.

Absolutte nøglemedarbejdere

Barbara Bertelsen, Martin Justesen og Pelle Pape er tre af Mette Frederiksens absolutte nøglemedarbejdere. Bertelsen er departementschef, Justesen spindoktor og stabschef, mens Pelle Pape blandt andet er chef for koordination i regeringen, presse og udvikling.

Statsministeriet afviser at stille op til interview, men har svaret via mail. Her står der, at det ifølge ministeriet er i orden at slette beskederne.

"Det er i overensstemmelse med gældende regler, hvis medarbejdere, f.eks. af hensyn til informationssikkerhed, lagringskapacitet, overblik etc., løbende, herunder automatisk efter en bestemt periode, sletter materiale fra deres telefoner, så længe journaliseringspligten iagttages," skriver Statsministeriet i en mail til DR.

Ministeriet vil forsøge at hjælpe med at genskabe beskederne.

"Statsministeriet vil naturligvis bistå Minkkommissionen i forhold til de ønsker, kommissionen har i forhold til at forsøge at genskabe sms-beskeder," står der i mailen.

I sidste uge vakte det opsigt, da en række sms-beskeder fra Barbara Bertelsen blev lagt frem i Minkkommissionen.

Det var en korrespondance mellem departementschefen og Henrik Studsgaard, der var departementschef i Fødevareministeriet.

I beskederne ville Bertelsen have Fødevareministeriet til at tage ansvar for minksagen. Men beskederne er kun kommet frem, fordi de stadig var på Studsgaards telefon. Bertelsen havde slettet dem.

Sten Bønsing, når du ser de beskeder, der kom frem i sidste uge fra Barbara Bertelsen, vil du så vurdere, at det er okay at slette dem?

- Ja, det vil jeg tro. Det handler om den mere praktiske håndtering og de mere interne forhold. Helt konkret kunne jeg godt have en fornemmelse af, at det ikke er pligt til at gemme dem, siger Sten Bønsing.

Konservative: En skandale

På Christiansborg vækker nyheden om de slettede beskeder opsigt.

- Det er virkelig en skandale, og man kan ikke undgå at sidde mistænksomt tilbage med masser af spørgsmål: Hvorfor har man valgt, at de her sms’er skulle slettes automatisk. Hvad er det, man har haft at skjule?, siger Mette Abildgaard, politisk ordfører for De Konservative.

Hun vil have beskederne frem i lyset.

- Vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan, for at kræve, at de her sms’er bliver genskabt i det omfang, det teknisk kan lade sig gøre. Og det går jeg ud fra, at de berørte medarbejdere også vil bidrage til det. De må have interesse i, at den her viden kommer frem, siger hun.

Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre, er klar til at bruge politiet.

- De her sms'er skal selvfølgelig genskabes, og derfor må politiets it-eksperter på banen, så vi kan få alt frem i lyset. Det nytter ikke, at landets statsminister har en så uhæderlig opførsel, hvor man forsøger at feje tingene ind under gulvtæppet, siger hun.

R: Svækker tillid til det politiske system

Også hos regeringens parlamentariske grundlag er der panderynker.

- Jeg er ret overrasket og ret bekymret over den temmelig problematiske praksis, der viser sig, at der har været i forhold til at slette sms’er helt automatisk og systematisk. Vi skal sikre, at kommissionen får adgang til de sms’er i det omfang, det er muligt at genskabe dem, siger Peder Hvelplund, gruppeformand for Enhedslisten.

Samira Nawa, retsordfører for De Radikale, mener, at sletningen kan skabe mistillid.

- Det er tilliden til det politiske system, der er på spil her. Åbenhed og gennemsigtighed avler tillid, og det er systematisk sletning af sms’er ikke en del af det.

Statsministeriet har nu bedt Justitsministeriet om at lave retningslinjer for sms-beskeder.

"Den diskussion, der nu er opstået, viser, at der er behov for at udarbejde generelle retningslinjer for opbevaring og sletning af sms-beskeder på tjenestemobiler i staten i lighed med de retningslinjer om opbevaring af slettede e-mails, som Justitsministeriet udsendte i september. Det arbejde vil Justitsministeriet nu igangsætte," skriver ministeriet.