Enhedslisten er på vej med et lovforslag, der skal pålægge regeringen at holde børnechecken inden for landets grænser.
Men selvom partiet skulle opnå flertal for sit lovforslag, er regeringen ikke tvunget til at rette sig efter loven, selvom et flertal i Folketinget har vedtaget det.
Det siger to juraprofessorer, som henviser til paragraf 22 i Grundloven.
- Regeringen har ingen pligt til at stadfæste en vedtaget lov. Det vil være en højst usædvanlig situation, men Grundloven er klar: Regeringen kan vælge at lade være med at gøre det, siger Niels Fenger fra Københavns Universitet.
'Helt ekstraordinært' at gå imod et flertal i Folketinget
Hans kollega Jens Elo Rytter er enig og peger på, at både regeringen og Folketinget ifølge Grundloven skal deltage i at lave en lov.
- Hvis ikke regeringen vil være med, bliver der ingen lov, og regeringen kan dermed blokere et lovforslag, uanset om der er et flertal i Folketinget, siger Jens Elo Rytter.
Det vil ifølge Niels Fenger være "helt ekstraordinært", at regeringen ikke stadfæster en lov, der er vedtaget af et flertal i Folketinget.
Men regeringen er ifølge Grundloven kun forpligtet til at orientere Folketinget, om den vælger at stadfæste loven eller ej, siger han.
- Normalt følger regeringen jo Folketinget og stadfæster, men Grundlovens paragraf 22 siger helt klart, at det er der ingen retlig pligt til at gøre, siger Niels Fenger.
EL: Utænkeligt at regeringen ikke retter sig efter lovforslag
Enhedslisten er i fuld gang med at forberede lovforslaget, der skal lægge maksimalt pres på regeringen i sagen om børnecheck til EU-borgere.
Lovforslaget skal forhindre, at EU-borgere, der arbejder i Danmark, kan sende børnechecken ud af landet.
Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) mener ikke, at regeringen vil være i stand til at sidde et folketingsflertal bag et lovforslag overhørig.
- Hele fundamentet for vores folkestyre og demokrati er, at de love, der vedtages af et flertal i Folketinget, skal en regering følge. Jeg kender ingen fortilfælde, hvor en regering ikke har fulgt et lovforslag, der er vedtaget. Jeg kan ikke forestille mig, at de ikke vil gøre det, siger hun.
Skatteminister Morten Østergaard (R) signalerer over for DR Nyheder, at regeringen er klar til at rette sig efter Enhedslistens lovforslag - hvis det vel at mærke står klart, at partierne med åbne øjne er klar til at bryde med EU-retten.
Enhedslisten vil i første omgang stemme for et beslutningsforslag fremsat af De Konservative om at indordne de danske regler omkring børnechecken den gældende EU-lovgivning.
De Konservatives beslutningsforslag behandles efter planen den 3. april.