Eksperter kritiserer ministers forslag om at skærpe straffen for at bære kniv

Højere straffe vil ikke nødvendigvis have en effekt på, om unge går med kniv, lyder det.

Justitsminister Peter Hummelgaard besøgte i dag Københavns Vestegns Politi på politigården i Albertslund, hvor han skulle høre om bandernes rekruttering af børn og unge og drøfte udfordringer med unges brug af kniv.

Det nytter ikke særlig meget at skærpe straffen for at gå med kniv uden et lovligt formål.

Sådan lyder det fra flere eksperter, efter Justitsministeriet i dag præsenterede et forslag om at fordoble straffen på ulovlig besiddelse af kniv.

Ifølge justitsminister, Peter Hummelgaard (S), er det særligt blandt de unge, at alt for mange går med kniv. Den udvikling vil han gerne til livs.

Men forskerne savner bevis for, at ministerens forslag vil have effekt i virkeligheden.

To typer kriminelle

I det første halvår af 2023 er der rejst 303 sigtelser blandt unge mellem 15 og 18 år for ulovligt at besidde kniv på et offentligt tilgængeligt sted.

Det viser nye tal fra politiet, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Kriminolog og politiforsker ved Lunds Universitet David Sausdal påpeger, at man ikke ud fra de tal kan se, om det handler om unge, der har relation til bandemiljøer, eller om det er almindelige unge mennesker, der ikke har særlig tilknytning til det kriminelle miljø.

Og det kan have betydning for, hvilken effekt dobbeltstraf vil give.

- Hvis det handler om, at dem, der bruger kniv mere og mere nu her, er banderelateret, så vil jeg vurdere, at en strafskærpelse eller en dobbeltstraf vil have en forholdsvis begrænset effekt, siger han.

Men justitsminister, Peter Hummelgaard, skyder argumentet til hjørne og pointerer, at skærpet straf tidligere har virket på skydevåben, men at man i stedet ser en stigning i brugen af knivvåben. Og den tendens er han ikke tilfreds med.

- Man går med knivvåben fremfor skydevåben, fordi straffen er meget hårdere i forhold til skydevåben. Og det skal jo ikke være sådan, at der er en strafrabat, eller at det er et mere accepteret våben at bruge fremfor skydevåden.

Uoriginalt forslag

Også Adam Diderichsen, politiforsker ved Institut for statskundskab på Syddansk Universitet, kritiserer regeringens forslag.

- Jeg synes, det er et lidt trist og uoriginalt forslag. Og jeg synes ikke, justitsministeren har lavet sit hjemmearbejde, inden de fremlægger det her forslag.

Han mener heller ikke, at dobbelt straf vil have den store effekt.

Og desuden peger han på, at ministeren bør kigge på andre lande, der har erfaringer med at håndtere problemer med knivvåben blandt unge, hvis det særligt er den gruppe, der er problemet i statistikken.

Her siger Adam Diderichsen, at man kan tage ved lære af erfaringer i Skotland.

- I Skotland startede man også med at hæve straframmen, men det, som faktisk virkede, var, at man fik nogle meget mere målrettede indsatser, hvor politi og sociale myndigheder arbejdede sammen om en indsats mod de unge, og de ungdomskulturer, hvor det var blevet almindelig accepteret, at man gik med kniv. Og det hjalp faktisk.

- Det kunne jo være, at det var noget i den stil, man skulle gøre i Danmark også, i stedet for, som en rygmarvrefleks, bare øge strafferammen. Fordi hvis man gør det, så er der en sandsynlighed for, at det bare bliver enormt dyrt, uden at vi får noget rigtigt ud af pengene, sige han.

Men det er koster penge at bekæmpe kriminalitet, siger Peter Hummelgaard.

- Det er dyrt at bekæmpe kriminalitet, og det er også besværligt at bekæmpe kriminalitet, men vi har jo alle sammen som borgere i det her samfund ret til at leve i et trygt samfund og i et trygt nabolag.

Læs mere om justitsministerens forslag her: