Eksperter: DF-profiler vildledte Europa-Parlamentet i sag om 390.000 EU-støttekroner

Morten Messerschmidt og Anders Vistisen har underskrevet erklæring, der ifølge eksperter giver forkerte oplysninger om forholdene i MELD.

Morten Messerschmidt og Anders Vistisen har underskrevet erklæring, der ifølge eksperter giver forkerte oplysninger om forholdene i MELD. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Dansk Folkepartis europaparlamentarikere Morten Messerschmidt og Anders Vistisen gav forkerte og vildledende oplysninger, da de i marts sendte det europæiske parti MELD’s årsrapport for 2015 til Europa-Parlamentet.

Det vurderer flere eksperter efter at have gennemlæst rapporten for DR Nyheder.

I rapporten skriver de to DF-profiler som henholdsvis formand og kasserer i MELD under på, at det europæiske parti undgår interessekonflikter, når de udvælger virksomheder til at lave arbejde for EU-støttekroner.

Der står intet om, at en opgave til mindst 390.000 EU-støttekroner er gået til den konservative politiker Nikolaj Bøgh, som Morten Messerschmidt selv betegner som ”min gode ven”.

- Umiddelbart er det svært at sige, der ikke er interessekonflikter, når man indgår en kontrakt med nogen, der ser ud til at være en nær ven. Så umiddelbart vil jeg sige, at det ikke er nogen rigtig erklæring, siger Lars Bo Langsted, der er professor i jura ved Aalborg Universitet.

I rapporten til Europa-Parlamentet skriver Morten Messerschmidt og Anders Vistisen under på, at MELD ved indgåelse af ordrer over 13.800 euro indhenter tre tilbud og undgår interessekonflikter i udvælgelsen af firmaer.

Fødselsdag, middag og vin

DR’s research viser, at Nikolaj Bøgh holder fødselsdag og loge-aftenener med middag, vin og fædrelandssange med deltagelse af Morten Messerschmidt i sit private hjem på Frederiksberg.

Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), vurderer ligesom Lars Bo Langsted, at Morten Messerschmidt derfor er inhabil og har handlet i strid med reglerne ved at give kontrakten til Nikolaj Bøgh.

Ifølge EU-reglerne opstår der blandt andet interessekonflikter, når dem, der bruger EU’s penge, har familiemæssige eller følelsesmæssige relationer til dem, der modtager pengene.

- Man giver en ordre til en person, som man kalder sin gode ven og i øvrigt dokumenteret har nogle meget venskabelige relationer til. Så det undrer mig meget, at man kan skrive under på, at der ikke er nogen interessekonflikter, og at man overholder reglerne om lige konkurrence for dem, der byder på opgaver, siger han.

Vildledende oplysninger

DR kunne i går afdække, at en ordre til mindst 390.000 EU-støttekroner er gået til virksomheden EU-PA, som er en enkeltmandsvirksomhed ejet af den konservative folketingskandidat Nikolaj Bøgh. Pengene er gået til honorar og indrykning af annoncer om bevarelse af retsforbeholdet med billeder af Morten Messerschmidt og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted kan der være flere forklaringer på, at Morten Messerschmidt og Anders Vistisen i erklæringen til Europa-Parlamentet skriver, at der ikke har været nogen interessekonflikter i forbindelse med ordren.

- Det ene kan være, at man ikke har kendskab til forholdet (venskabet, red.). Noget andet er, at man bevidst lukker øjnene for det, fordi det skal se pænt ud. Hvis parlamentet har modtaget et dokument om, at reglerne er blevet overholdt, og de ikke er blevet overholdt, så er der naturligvis tale en form for vildledning, fastslår han.

MELD-kasserer afviser kritik

Anders Vistisen er formand for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet og sad som kasserer i MELD, da ordren blev indgået.

Han mener, det er fuldstændig retvisende, at det europæiske parti har sørget for at undgå interessekonflikter, sådan som han har skrevet under på i erklæringen til Europa-Parlamentet.

- Nikolaj Bøgh er medlem af Det Konservative Folkeparti og er glad for Den Europæiske Union. Der er nærmest det modsatte af en interessekonflikt – det er nærmest sådan, at vi på det her punkt er fuldstændig uenige med hinanden. Og så er det imponerende, at Nikolaj Bøgh alligevel er det menneske, der i det her tilfælde har formået at give den bedste pris på de annoncer, vi gerne ville have trykt. Det er da flot af hans firma, at han var vundet den opgave, siger han.

Anders Vistisen afviser, at MELD-formand Morten Messerschmidts relation til Nikolaj Bøgh har haft nogen betydning for, om de firmaer, der har budt på opgaven, er blevet behandlet lige.

- Hvor gode venner Nikolaj Bøgh og Morten Messerschmidt er har overhovedet ikke nogen indflydelse på, hvem der har fået ordren, al den stund at det hverken er noget, Nikolaj Bøgh eller Morten Messerschmidt har haft afgørende bestemmelse for, siger han.

Allerede i maj i år krævede Europa-Parlamentet støttekronerne for reklame-kampagnen tilbagebetalt, da det opdagede, at pengene i strid med reglerne var brugt til en kampagne i forbindelse med en national folkeafstemning – nemlig afstemningen om retsforbeholdet.

Det fik Dansk Folkeparti til at betale et tilsvarende beløb tilbage fra deres egen partikasse til Europa-Parlamentet. Men først nu viser det sig, hvem der blev hyret til at lave opgaven.

Morten Messerschmidt er i øjeblikket sygemeldt, og Nikolaj Bøgh har ikke ønsket at lade sig interviewe af DR om sagen.