Tyskland vil se det som en uvenlig handling, hvis Danmark indfører transportøransvar for de statslige togselskaber DSB eller Deutsche Bundesbahn. Det vil sige, at trafikselskaberne pålægges at tjekke, om deres passagerer har gyldigt visum eller pas, inden de passerer grænsen.
Sådan lyder det fra Siegfried Matlok, som i mange år var redaktør for avisen Der Nordschleswiger i grænselandet.
- Hvis der kommer transportøransvar, så vil man fra tysk side betragte det som en unødvendig skærpelse i forholdet til Tyskland i en situation, hvor der i øjeblikket er ro, siger Siegfried Matlok.
Integrationsminister Inger Støjberg (V) advarede 6. januar i Bruxelles om, at regeringen er klar til at indføre transportøransvar for at få færre asylansøgere til Danmark.
Det skete efter mødet med EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, Sveriges migrationsminister, Morgan Johansson, og Tysklands viceindenrigsminister, Ole Schröder.
Regeringen indførte midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse samme dag, som svenskerne indførte id-kontrol og transportøransvar mellem Danmark og Sverige.
Den tyske forbundskansler, Angela Merkel fra det konservative parti CDU, er presset før delstatsvalgene 13. marts i Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg og Sachsen-Anhalt, påpeger Siegfried Matlok.
- Merkel har stadig ret stor opbakning i Tyskland, selv om hun er gået tilbage i meningsmålingerne. Hun har et spinkelt håb om, at Tyrkiet kan hjælpe med at forhindre, at flygtningene kommer til Europa, siger Siegfried Matlok:
- Hvis CDU får en øretæve ved valgene, bliver presset på Merkel meget stort.
Er tyskerne bekymret over flygtningekrisen?
- Ja. Befolkningen mener i alle meningsmålinger, at det er gået for vidt. Kommunerne kræver flygtningekvoter, for de kan ikke klare flygtningestrømmen, siger Siegfried Matlok.
/ritzau/