Venstre og De Konservative kritiseres for at bruge nationale midler til at pleje lokale interesser, men politikerne skal ikke forvente, at det rykker mange stemmer ved kommunalvalget til november.
Det vurderer Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Journalisthøjskole.
- Mit bud er, at det ikke er noget, der rykker særligt meget på valgresultatet. Det kan flytte lidt, da der nogle steder er tæt løb. Men det er ikke usædvanligt, at man udnytter den fordel, man har, i at være regering til at komme med små projekter, som kan hjælpe den lokale borgmester eller folketingsmedlemmet, siger Roger Buch.
Har ret til at støtte det lokale
Regeringen har afsat et millionbeløb til mindre projekter, som Venstre og De Konservative er ved at dele ud af. Det viser sig i flere tilfælde, at pengene havner i kommuner, hvor politikerne selv er valgt, eller hvor kommunen har en borgmester fra samme parti.
- Det er forventningen fra borgerne, at lokale folketingsmedlemmer kæmper for de lokale interesser. At de kommer igennem med små projekter men også store som kasernelukninger eller motorveje, siger Roger Buch.
Politikernes prioritering kritiseres af blandt andre Radikales finansordfører Martin Lidegaard, der mener, at nationale midler bruges til at føre lokal valgkamp.
- Man er i sin gode ret til at bruge penge på det, man synes skal støttes. Man kan ikke anfægte, at man bruger den magt, man har i Folketinget, til at køre igennem med de her projekter. For nogle projekter kræver det dog, at de kommer gennem finanslovsforhandlingerne, og der kan de andre partier jo spænde ben, fordi vi har en mindretalsregering, pointerer Roger Buch.