Det er lidt af en øvelse, regeringen er på vej ud i, når de vil rykke ressourcer fra landets sygehuse tættere på borgerne, ud i kommunerne og ud i de almene lægepraksisser.
Det siger Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Siden kommunalreformen i 2007 har sygehusene tiltrukket omkring 6.000 nye læger, mens de almene praksisser ikke har fået en eneste ekstra læge.
Og det er den omvendte øvelse, der skal i gang nu, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal have held med at skabe et mere nært sundhedsvæsen, som han ønsker med det kommende udspil til en sundhedsreform.
- Det er en meget stor øvelse. Det er bestemt ikke noget, der sker af sig selv. Vi har ganske svært ved at rekruttere ude i almen praksis, vi har rigtig mange, der gerne vil være ude på sygehusene, så altså øvelsen er på ingen måde ligetil, siger Jakob Kjellberg.
Ved at styrke kommunerne og de almene lægepraksisser med både flere hænder og flere penge, håber regeringen i 2025 at kunne barbere en halv million hospitalsbesøg og 40.000 indlæggelser væk.
Realistisk at flytte en halv million hospitalsbesøg
Konkret er ambitionen, at alle 98 kommuner på sigt skal kunne tilbyde en bredere palette af behandlingsmuligheder. Særligt patienter med lungesygdommen KOL, danskere med diabetes og ældre med forskellige skavanker skal kunne få en bedre behandling tæt på deres bopæl, mener regeringen.
Og selv om det lyder af meget, så er en halv million hospitalsbesøg ikke umuligt at flytte ud væk fra sygehusene og ud i landet, siger Jakob Kjellberg.
- Det er kun en tre-fire procent af de ambulante besøg, der er hvert år. Så hvis man får flere kræfter, mere ekspertise og mere personale ude omkring de praktiserende læger og nogle sundhedshuse i kommunerne, så er det ikke umuligt, siger han og tilføjer.
- Tanken kan sådan set være udmærket. Men hvordan de vil gøre det fremgår ikke endnu, siger Jakob Kjellberg.
Før regeringen præsenterer udspillet til en sundhedsreform er det uvist, hvor mange penge og hænder regeringen vil tilføre kommuner og almene praksisser.
En nødvendig øvelse
I de kommende år bliver vi flere ældre og flere med kroniske sygdomme som eksempelvis diabetes.
Derfor giver det mening at flytte sundhedspersonale med de rigtige kompetencer tættere på borgerne ude i kommunerne, så patienterne ikke skal rejse langt for at komme til tjek eller behandling hver gang.
- Det giver ikke mening at have mange patienter, der har langt til sygehuset, og at behandlingen så ikke foregår nært, hvis det kan foregå nært, påpeger Jakob Kjellberg.
Og det er tiltrængt med en mere balanceret fordeling af sundhedspersonalet mellem hospitaler og almene praksisser og sundhedshuse i kommunerne, siger Jakob Kjellberg.
- Det er jo en ubalance, som man kan prøve at rette op på ved at ruste op omkring det nære. Det er ressourcer, der skal flyttes. Det er bare ikke så let i praksis.
- Men der er er ingen vej udenom, at vi bliver nødt til at have flere kontakter ude omkring de almene praksisser og stoppe specialiseringen inde omkring sygehusene, siger Jakob Kjellberg.
Regeringen forventes at præsentere udspillet til en ny sundhedsreform i løbet af kort tid.