Den tidligere VK-regering lagde et voldsomt pres på sine embedsmænd, da den forberedte et lovforslag om at indføre et optjeningsprincip i forhold til børnechecken.
Det fastslår lektor i forvaltningsret Sten Bønsing efter at have gennemgået det lovforberedende arbejde i 2010, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.
- Det er helt tydeligt, at der er blevet lagt et voldsomt pres på embedsmændene i især Pensionsstyrelsen, siger Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.
- Man skal have hår på brystet og stor selvtillid for at være embedsmand i sådan et system, for der er ingen tvivl om, at der blev lagt så stort et pres, som man kan tåle som embedsmand, siger han.
Mest sandsynligt, at regeringen blev orienteret
Optjeningsprincippet betød, at EU-borgere skulle have haft bopæl eller beskæftigelse i mindst to år i Danmark for at modtage fuld børneydelse, men ifølge EU-Kommissionen har EU-borgere ret til ydelsen, så snart de får arbejde i landet.
Allerede i 2010 skrev Pensionsstyrelsen, der havde til opgave at rådgive på området, til Skatteministeriet, at optjeningsprincippet kunne betragtes som diskrimination, der er forbudt ifølge fællesskabsretten.
Venstres Claus Hjort Frederiksen afviser, at embedsværket tændte advarselslamper for VK-regeringen, men det virker ifølge Sten Bønsing "ret usandsynligt".
- Sådan som jeg læser den korrespondance, så er politikerne så meget inde over forhandlingerne og processen, at det er meget sandsynligt, at de har været orienteret om de her forskellige vurderinger, siger Sten Bønsing.
Uklart om Folketinget blev vildledt
Det fremgår desuden, at man trods anbefalinger fra embedsmænd udelod at skrive en passus ind i lovforslaget om, at et optjeningsprincip kunne være skævvridende og forfordele EU-borgere.
Men på baggrund af de tilgængelige dokumenter i sagen kan man ikke konkludere, at VK-regeringen ligefrem har vildledt Folketinget, siger Sten Bønsing.
- Det afhænger af, om man har haft andre vurderinger inde over i sidste øjeblik, for eksempel fra Justitsministeriet, og vi kan ikke se i dokumenterne, om det bare er Pensionsstyrelsen, der er blevet undervurderet her, eller om der har været andre inde over, siger Sten Bønsing.
- Men hvis man kun har det fra Pensionsstyrelsen, så er det klart, at der er tale om vildledning, for de udtaler entydigt, at det her er i strid med EU-retten, siger han.
Usædvanligt brud på dansk tradition
Professor Bent Greve fra Roskilde Universitetscenter studser over, at VK-regeringen valgte at sidde advarslerne fra Pensionsstyrelsen overhørig.
- Det er usædvanligt, at man gør sådan noget, siger Bent Greve.
- Danmark har jo en lang tradition for at overholde EU-direktiver og er kendt som lidt af en duks i klassen for at implementere EU-reglerne hurtigt. Så på den måde er det et brud med traditionen om, at vi opfører os pænt og ordentligt over for EU, siger han.
Venstres Claus Hjort Frederiksen afviser, at der var noget, som talte imod at indføre optjeningsprincippet i 2010 og peger på, at både Skatteministeriet og Justitsministeriet godkendte loven.