Det vil ikke rigtig batte noget at tilbyde danske virksomheder en økonomisk bonus på op til 40.000 kroner for at ansætte flygtninge, som regeringen foreslår forud for trepartsforhandlingerne.
Det vurderer professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, Flemming Larsen.
- Det handler måske mere om, at de påtager sig at være med til at løse en samfundsopgave, frem for at det er en økonomisk gulerod for virksomheden, forklarer han.
- Det vil nok nærmere have karakter af et plaster på såret, for de virksomheder, som netop går ind og tager et socialt ansvar.
Flemming Larsen sammenligner forslaget med den forrige regerings akutjobpakke, der skulle skaffe 12.500 ledige i job. Her ville virksomhederne få en bonus på 25.000 kroner ved at ansætte en langtidsledig, som stod til at falde ud af dagpengesystemet.
14. januar 2014 kunne Politiken dog afsløre, at det kun havde hjulpet 321 langtidsledige i job.
Ifølge Flemming Larsen er der også nogle klare forskelle på de to ordninger – blandt andet var fokus i akutpakkeordningen, at virksomhederne forpligtede sig på at slå et antal stillinger op.
- Det blev ligesom det, man kom til at fokusere på, i stedet frem for om man fik ansat folk, siger han.
Virksomheder vil tage ansvar
Fra virksomhedernes side vil den administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, ikke forholde sig til den potentielle bonus. Det skal ske mellem forhandlingsparterne i trepartsforhandlingerne.
Han siger dog, at medlemmerne af foreningen er klar til at tage et socialt ansvar.
- Tre ud af fire siger, at de meget gerne vil være med til at løse den store integrationsudfordring, forklarer han.
- Desværre er det også sådan, at tre ud af fire siger, at de aldrig er blevet kontaktet af jobcentret for at få en flygtning ind på deres arbejdsplads. Så vi skal have en indsats, der er meget mere virksomhedsrettet.