Ekspert i forvaltningsret: Oplagt at granske flygtningeannoncer

Regeringens flygtningeannoncer skal nu undersøges af Ombudsmanden. Meget, meget forståeligt, lyder det fra ekspert.

Affotografering af den libanesiske avis Alssafir d.7. September 2015 med annonce indrykket af den danske regering.De røde punkter er sat på af fotografen for at vise afgrænsningerne af annoncen. (Foto: Nabil Mounzer/EPA/Scanpix 2015) (Foto: © Nabil Mounzer, Scanpix)

Det er yderst relevant og meget forståeligt, at Ombudsmanden nu vil granske de omstridte flygtningeannoncer, som den danske regering tidligere på måneden indrykkede i flere libanesiske aviser.

Det er meldingen fra Sten Bønsing, lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet og ekspert i forvaltningsret.

Annoncerne skulle informere potentielle asylansøgere fra eksempelvis Syrien om de stramninger, som både den nuværende og den forrige regering har indført på asylområdet. Men flere eksperter og aktører på flygtningeområdet har efterfølgende kritiseret dem for at være vildledende, og det må de bestemt ikke være, understreger Sten Bønsing.

- Når offentlige myndigheder vejleder og informerer, skal det ikke blot være korrekt. Det skal også være relevant, dækkende og ikke mindst retvisende, siger han og fortsætter:

- Ud fra den kritik, der er kommet fra udlændingeretseksperter, vil jeg tro, at de principper er blevet overtrådt i dette tilfælde. Derfor er det meget, meget forståeligt og helt oplagt, at Ombudsmanden nu er gået ind i sagen, siger Sten Bønsing.

"Helt unfair" annoncer

Annoncerne blev indrykket tidligere på måneden i fire libanesiske aviser. Derudover er de blevet hængt op på de danske asylcentre, hvor flere hundrede flygtninge lige nu venter på at få asyl.

I annoncerne står der blandt andet, at man ikke kan blive familiesammenført i Danmark det første år, efter at man er kommet til landet som flygtning.

Det blev dog mødt af kritik fra blandt andet Dansk Flygtningehjælp og Institut for Menneskerettigheder.

De påpegede, at de specifikke familiesammenføringsregler kun gælder for en mindre del af de syriske flygtninge, der lige nu befinder sig i Libanon.

- Det er umuligt ikke at læse sådan, at familiesammenføring har meget lange udsigter, sagde Andreas Kamm, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, til Dagbladet Information.

Uvis konsekvens

Det er det, ombudsmand Jørgen Steen Sørensen nu vil undersøge.

- Det har været anført, at ministeriets annoncer isoleret set er faktuelt korrekte, men at de efterlader særligt flygtninge fra Syrien med et forkert billede, skriver ombudsmanden, der har taget sagen op af egen drift.

Det møder i den grad tilfredshed hos Dansk Flygtninghjælp.

- Annoncen er meget svær at læse, og den giver ikke et korrekt billede af reglerne omkring opholdstilladelse og familiesammenføring i Danmark. Det er simpelthen ikke ok, siger Andreas Kamm og fortsætter:

- Alene det, at Ombudsmanden går ind i sagen, håber jeg, vil gøre myndighederne opmærksomme på, at man skal passe på med ikke at vildlede, når man informerer, siger han.

Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forskningschef hos Institut for Menneskerettigheder og en af kritikerne af annoncerne, har ingen kommentarer til den nye udvikling i sagen.

Støjberg: Faktuel og nøgtern annonce

Ombudsmandens udtalelser er dog kun vejledende. Derfor er det ifølge Sten Bønsing uvist, hvilken konsekvens det i givet fald kan få for regeringen, hvis Ombudsmanden rejser kritik af annoncerne.

- Ombudsmanden skal blot informere, hvis myndighederne har begået fejl. De er altså ikke bindende, og det er derfor en politisk beslutning, hvad der efterfølgende vil ske, siger han.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) fastholder over for DR Nyheder, at annoncen er "faktuel og nøgtern".