Når rigtig mange politikere går ind for øremærket barsel til mænd, er det højst sandsynligt, fordi erfaringer fra de andre nordiske lande ganske viser, at flere mænd tager orlov, når de har deres egne rettigheder.
Sådan lyder det fra Anette Borchorst, der er professor og kønsforsker ved Aalborg Universitet, efter at en lang række socialdemokratiske og radikale folketingsmedlemmer og kandidater har kaldt det en god ide.
- Pointen er, at stort set alle, både mødre og fædre, kollegaer og ikke mindst arbejdsgivere, har den opfattelse, at den orlov, der er til deling, det er mors orlov, siger hun og fortsætter:
- Der skal altså en øremærkning til fædrene til, så fædre har deres egen selvstændige orlov, som kun de kan tage, siger Anette Borchorst.
Barselsperiode skal udvides
Udmeldingen fra SR-kandidaterne står i kontrast til, den nuværende regering i efteråret 2013 under stor tumult droppede sine planer om øremærket barsel til mænd, selvom det var skrevet ind i regeringsgrundlaget.
Blandt fortalerne for øremærket barsel til mænd er de radikales politiske leder, Morten Østergaard, der dog ikke mener, at det er politisk muligt at indføre det lige nu. Han mener, at det vil kræve, at man udvider hele barselsperioden.
Og det har han helt ret i, lyder det fra kønsforsker Anette Borchorst.
- Det er bedst i forbindelse med, at man udvider orloven, og det skyldes jo netop, at man opfatter det sådan, at den orlov, man kan dele, er mors orlov. Der vil ske det, at fædrene får en stærkere forhandlingsposition i forhold til deres arbejdsgiver. Hvis den øremærkede barsel ikke er der, kan man som arbejdsgiver bare sige, at 'den kan din kone tage', siger hun.
Offentlige arbejdsgivere har "besværet"
Anette Borchost peger på, at mange mænd er ansatte i det private erhvervsliv, mens kvinder ofte er offentligt ansatte.
- Lige nu er det de offentlige arbejdsgivere, der har "besværet" med at få det organiseret og har den økonomiske belastning med barsel. Og det har de det jo fint med i det private, siger kønsforskeren.
Ligestillingsminister Manu Sareen (R) svarer som Morten Østergaard, at det er en god idé med øremærket barsel, men kalder det også "hundedyrt".
- Der er ikke penge til det lige nu. Men det betyder ikke, at det ikke er en god idé. For det synes jeg, at det er, siger Manu Sareen.