Ekskommisær om FN-kritik: Meget usædvanlig og meget alvorlig

Regeringen bør lytte til udlændinge-kritikken fra FN’s Flygtningehøjkommissariat, lyder det fra forhenværende viceflygtningehøjkommissær.

Regeringens udlændingestramninger påvirker Danmarks omdømme, mener Søren Jessen-Petersen, der tidligere har været viceflygtningehøjkommissær i UNHCR. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er meget usædvanligt, at FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) går offentligt ud og kritiserer et lands udlændingepolitik, som det netop har gjort med Danmark.

Derfor bør den danske regering også lytte grundigt til kritikken.

Det siger Søren Jessen-Petersen, der tidligere har været viceflygtningehøjkommissær i UNHCR.

- UNHCR er meget forsigtig med offentligt at kritisere et land. Det sker kun, hvis sagen er alvorlig, og hvis man ikke føler, man kan komme igennem med sit budskab på andre måder, siger Søren Jessen-Petersen, der i dag underviser i migration og sikkerhed ved John Hopkins University.

- Det er helt klart alvorligt, og derfor bør regeringen tage kritikken alvorlig, siger han.

Kritikken fra UNHCR blev offentliggjort onsdag, og højkommissariatet er især skeptisk over de nye regler for familiesammenføring og planerne om at kunne fjerne værdigenstande fra flygtning.

Derudover er det ifølge UNHCR ”dybt bekymrende”, at regeringen vil gøre det ”mindre attraktivt” for folk at søge asyl i Danmark.

FN’s Flygtningehøjkommissariat har ingen sanktionsmuligheder og kan derfor ikke tvinge et land til at ændre sin politik. Men ifølge Søren Jessen-Petersen er der eksempler på, at lande tidligere har rettet ind efter kritik fra UNHCR.

- Det her påvirker helt klart Danmarks omdømme, for vi har i mange år været et foregangsland på området. Men det er også et problem for UNHCR, hvis det mister rollemodellerne. Så kan hele asylkonceptet komme i fare.