Kritikken af Torben Østergaard-Nielsen i forbindelse med sagen om Nordic Waste er uberettiget, og hverken virksomhed eller Østergaard-Nielsen har gjort noget galt.
Tværtimod er milliardæren udsat for en "digital lynchning".
Det er de kommentarer fra tidligere Venstre-byrod i Randers, Jens Peter Hansen, der endte med at blive den dråbe, der fik bægeret til at flyde over for hans parti.
Faktisk er bægeret flydt så meget over, at Jens Peter Hansen er blevet skyllet godt og grundigt ud af Venstre og nu skal indstille sig på en tilværelse som løsgænger i byrådet.
Konkret begrundes eksklusionen med, at Jens Peter Hansen "har modarbejdet Venstres interesser".
I maj sidste år fik han også besked på ikke at udtale sig mod partilinjen uden at orientere partiet først.
I forhold til Nordic Waste-sagen fik Venstre-byrødderne i Randers besked på ikke at udtale sig, inden man vidste mere om, hvad der var op og ned i sagen.
Har stemt anderledes på grund af 'vidensgrundlag'
Selv mener Jens Peter Hansen, at han har meldt anderledes ud, end de andre byrådsmedlemmer fra Venstre, fordi han ganske enkelt ved bedre.
- Der har været nogle sager, som jeg har arbejdet i dybden med og har fået et vidensgrundlag, der er endt med, at jeg har stemt anderledes end de andre Venstre-medlemmer i byrådet, siger Jens Peter Hansen til P1 Morgen.
Nu siger du vidensgrundlag. Noget af det, kritikken går på, er, at du har meldt noget ud, uden du helt har vidst, hvad der var op og ned i sagen?
- Jeg har på intet tidspunkt forsvaret Torben Østergaard-Nielsen. Jeg forsøger bare at rette op på de misinformationer, som folk får, hvis de læser medierne. Og det bliver af nogen opfattet som et forsvar for ham, siger Jens Peter Hansen, der uddyber:
- Jeg synes, at det er bekymrende med et billede, hvor virksomhederne er skurke, forvaltningerne er inkompetente, og politikere er ansvarsløse.
Du siger, at du ikke har forsvaret Torben Østergaard-Nielsen, men du kalder det, der foregår, en digital lynchning. Var det ikke med henvisning til Torben Østergaard-Nielsen?
- Jo, og det er, fordi jeg er glad for, at vi lever i et retssamfund, hvor der er en rettergang, inden man beslutter, at nogen har begået noget forkert.
På Facebook har Jens Peter Hansen også delt et billede af en mand, der bliver hængt foran en folkemængde i 1800-tallets USA. Til billedet skriver han:
"Nordic Waste / Torben Østergaard-Nielsen / Peter Hummelgaard / Magnus Heunicke / Folkedybet på sociale medier. Godt vi ikke lever i 1800-tallets USA"
Nordic Waste-sag har 'Intet med kommunalpolitik at gøre'
I maj underskrev Jens Peter Hansen en kontrakt, der betød, at han blandt andet risikerede eksklusion, hvis han ikke orientede kommunikationsudvalg og byrådsgruppen, inden han udtalte sig.
En slags tænkepause, om man vil.
Han mener, at sagen om Nordic Waste ligger så langt væk fra kommunalpolitik, at han sagtens kunne udtale sig om sagen.
- I min optik har det her intet med lokalpolitik at gøre. Det handler om, hvor stor magt misinformation har. Og det er det, jeg prøver at gøre opmærksom på.
For et halvt års tid siden blev du sendt på tænkepause. Hvad fik du ud af den?
- Inden sommerferien skrev jeg under på, at jeg ikke måtte udtale mig uden, at alting var clearet. I aftalen fremgik det, at vi skulle have en evaluering i september, og det blev der aldrig taget initiativ til. Så gik jeg ud fra, at den aftale var ophørt.
Lokalformand: Følger man ikke regler, ender man på sidelinjen
Venstres lokalformand i Randers, Ulla Jensen, slår fast, at vejen til eksklusion har været brolagt med en lang række samarbejdsvanskelligheder med Jens Peter Hansen, der går udover de aktuelle udtalelser om Nordic Waste.
- Det går 8-10 år tilbage. Han fik i maj det, der hedder en nultoleranceaftale, og den har han simpelthen valgt ikke at leve op til, siger Ulla Jensen og fortsætter:
- Det er som et håndboldhold. Hvis ikke man følger reglerne, bliver man sat ud på sidelinjen. Det har vi gjort med Jens Peter i en periode. Og nu springer han jo ind på banen igen uden at have fået lov.
Hvilke konkrete eksempler er der udover Nordic Waste-sagen?
- Det kan jeg faktisk ikke kunne sige, men det går 8-10 år tilbage.
Du siger, det går langt tilbage, men når jeg spørger om sager, nævner du Nordic Waste? Hvor meget har den sag fyldt i jeres beslutning?
- Det, der har fyldt, er, at vi i maj måned har fortalt ham, at reglerne skulle overholdes. Man skal orientere hinanden, spille hinanden gode, og man skal være loyal overfor den gruppe, man er en del af.
Jens Peter Hansen fortsætter i byrådet som løsgænger. Her skal han blandt andet sidde i den følgegruppe, der er oprettet til at følge Nordic Waste-sagen.