Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i direkte modstrid med Forsvarets Efterretningstjeneste, når han hævder, at truslen fra al-Qaeda i Afghanistan er fjernet.
Den nyeste trusselsvurdering fra efterretningstjenesten siger nemlig, at al-Qaeda er blevet beskyttet af Taliban og igen har mulighed for at true vestlige mål.
- Det stemmer på ingen måde overens. Der er ingen sammenhæng mellem det, som FE siger, og det, som Kofod siger, mener terrorforsker Tore Hamming.
Al-Qaeda stod bag terrorangrebet mod USA den 11. september 2001, og det var for at stoppe al-Qaeda, at USA og andre lande indledte krigen i Afghanistan.
Søndag aften blev Jeppe Kofod interviewet i 21Søndag om situationen i Afghanistan, hvor Taliban har overtaget magten. Her sagde han:
- Al-Qaeda er ikke mere i Afghanistan. Der er ikke en trussel fra dem mod os mere, som vi så manifesteret den 11.september 2001.
Jyllands-Posten skriver, at det er en vurdering, som flere eksperter er helt uenige i. Og som er i modstrid med en rapport, som FN's sikkerhedsråd modtog i juni.
Se interview med Jeppe Kofod fra 21Søndag herunder
Men Kofods vurdering er altså også helt forskellig fra den, som Forsvarets Efterretningstjeneste har udarbejdet.
I den nyeste trusselsvurdering, som efterretningstjenesten offentliggjorde i december, fremgår det, at al-Qaeda eksisterer og sandsynligvis vil vinde frem ved en tilbagetrækning af internationale styrker.
"Taliban har beskyttet al-Qaida og været den primære årsag til, at gruppen fortsat er til stede i Afghanistan," står der i trusselsvurderingen.
Vurderingen er, at en tilbagetrækning vil være en klar gevinst for terrorbevægelsen.
"Hvis der som planlagt sker en vestlig tilbagetrækning fra Afghanistan i 2021, er det meget sandsynligt, at det vil styrke al-Qaida og gruppens allierede i regionen. En tilbagetrækning vil blive præsenteret som en sejr for gruppen i dens propaganda. Det er sandsynligt, at al-Qaida i Afghanistan efter en tilbagetrækning vil vokse i antal og bl.a. genoprette træningslejre for at øge sin kapacitet til at angribe mål både i regionen og i Vesten," skriver FE.
Ekspert: 'Faktuelt forkert' det, som Kofod siger
Tore Hamming er enig i den vurdering, der kommer fra Forsvarets Efterretningstjeneste.
- Der kan ikke herske nogen tvivl om, at al-Qaeda er til stede i Afghanistan. Der kan heller ikke herske tvivl om, at al-Qaeda står stærkere nu, hvor Taliban kontrollerer Afghanistan. Der er ikke tvivl om, at det, som Kofod siger, er faktuelt forkert.
Hvad er det, som er faktuelt forkert?
- Han siger, at al-Qaeda ikke længere er i Afghanistan. Det passer simpelthen ikke. Det siger samtlige personer og organisationer, der arbejder med det her til daglig.
Hvorfor tror du så, han siger det?
- Han prøver at styre den fortælling, der kommer til at være om krigen i Afghanistan. De gik ind for at fjerne al-Qaeda, hvis de ikke lykkes med det, og heller ikke lykkes med at fjerne Taliban eller gøre Afghanistan til et rarere sted at være, så var det en stor fiasko. Han prøver at fortælle omverdenen, at vi lykkedes med noget af det, siger Tore Hamming.
Kofod har sagt det før
Det er ikke første gang, Jeppe Kofod har fremsat synspunktet om Afghanistan og al-Qaeda.
Da USA i april besluttede at trække deres styrker ud af Afghanistan, slog den danske udenrigsminister fast, at den internationale indsats i landet ikke havde været forgæves.
- Man skal huske, at vi gik ind efter 11. september 2001 for at nedkæmpe al-Qaeda og den trussel, som manifesterede sig i det angreb mod ikke bare USA, men mod os allesammen. Den trussel er blevet fjernet, den kapacitet er der ikke mere, al-Qaeda har ikke kapacitet til at angribe fra Afghanistan mere. Vi har sammen med vores allierede nedkæmpet den fjende på den måde, sagde han.
Ekspert: Truslen fra al-Qaeda bliver større
David Vestenskov, chefkonsulent ved Forsvarsakademiet, vurderer også, at tilbagetrækningen af internationele tropper fra Afghanistan vil styrke al-Qaeda.
- Jeg tror, landet er på vej ind i en borgerkrig. Men uanset, om det bliver et Taliban-styre eller vi ser en borgerkrig, så har en bevægelse som al-Qaeda fået bedre vilkår til at etablere sig og kunne operere.
Hvordan står al-Qaeda lige nu i Afghanistan?
- Det er ingen tvivl om, at det er en bevægelse, der er vokset hen over de senere år i takt med, at den afghanske regeringshær har mistet kontrollen over flere og flere områder. En bevægelse som al-Qaeda trives bedst i områder, hvor der ikke er et statsligt magtmonopol.
Vil al-Qaeda igen kunne få en styrke, hvor den udgør en trussel mod vestlige mål?
- Truslen fra al-Qaeda kan ikke andet end at blive større, hvis vi ser nogle år frem. De vil få bedre vilkår til at etablere sig, og når de får det, så kan de også udgøre en potentiel større risiko fremadrettet, siger David Vestenskov.
Jeppe Kofod har ingen kommentarer til sagen, da han prioriterer arbejdet med igangværende evakueringsoperation, lyder det fra Udenrigsministeriet.