Sagen om Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt mulige misbrug af EU-midler gennem det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld bliver afsluttet til sommer.
På et samråd om sagen i Folketingets Retsudvalg torsdag formiddag forklarede justitsminister Nick Hækkerup (S), at efterforskningen snart afsluttes hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
- Efterforskningen forventes at være afsluttet i første halvdel af 2021, sagde Nick Hækkerup.
Samrådet var indkaldt af Jens Rohde (løsgænger), der har kritiseret, at sagen om Meld, Feld og Morten Messerschmidt efterhånden har hængt over hovedet på den tidligere Europa-parlamentariker i flere år. Morten Messerschmidt var gennem flere år formand for MELD.
Først blev sagen undersøgt og efterforsket af EU’s svindeljægere, OLAF, fra december 2015 til oktober 2019, hvor svindelenheden slog fast, at der er begået "ulovlige, uretmæssige eller uberettigede" aktiviteter af Meld's medlemmer i Italien, Grækenland og Danmark.
Fra oktober 2019 til nu har SØIK - i daglig tale også kendt som Bagmandspolitiet - efterforsket sagen og skal vurdere, om der er baggrund for en straffesag.
- SØIK kategoriserer sine sager i forhold til den forventede sagsbehandlingstid som mindre sager, store sager og meget store sager. Meld-sagen er betegnet som en stor sag, hvor sagsbehandlingstiden forventes at ligge mellem 90 dage og to år, sagde Nick Hækkerup om, hvorfor efterforskningen ikke er afsluttet endnu.
Nick Hækkerup forklarede, at der i efterforskningen var foretaget 14 afhøringer og at der var tråde til både EU og syv lande både i og udenfor EU.
Er Morten Messerschmidt sigtet?
På samrådet ønskede både partifæller og folketingspolitikere fra andre partier at få oplyst, om Morten Messerschmidt er blevet sigtet af det danske bagmandspoliti, efter de overtog sagen i oktober 2019.
Både Jens Rohde, Venstres Preben Bang Henriksen, Radikales Kristian Hegaard og Venstres Jan E. Jørgensen stillede konkrete spørgsmål til sigtelser af Morten Messerschmidt.
Men bygen af spørgsmål, om hvorvidt Morten Messerschmidt er sigtet i sagen, ville Nick Hækkerup dog ikke svare på.
- Jeg kan ikke oplyse, om der er rejst sigtelse, og jeg kan ikke oplyse, hvilke paragraffer der efterforskes efter, sagde Nick Hækkerup, der dog sagde, at SØIK udelukkende kigger på strafferetlige spørgsmål – ikke fx civile sager om tilbagebetaling af penge.
Det fik justitsminister kritik for af Venstres Jan E. Jørgensen.
- Når Folketingets Retsudvalg så spørger Rigets øverste anklager, Danmarks justitsminister, om Hr. Morten Messerschmidt er sigtet eller ej, så får vi svaret, at det kan han ikke oplyse. Altså hvem skal vi så spørge? Hvis ikke justitsministeren er den rette til at svare på det spørgsmål, hvem skal vi så rette det spørgsmål til, sagde han.
Flere politikere: Problematisk for retssikkerheden
Interessen skal ses i lyset af grunden til samrådet. For når sagerne trækker ud, hænger de også over hovedet på de mistænkte. Det gælder både i sagen om Meld og Feld, og det gælder alle danskere i samme situation, lød det fra flere politikere på samrådet - blandt andre Inger Støjberg (løsgænger).
- Jeg synes, vi skylder Morten Messerschmidt en ordentlig forklaring på, hvordan i alverden han er havnet i den her situation. For det er, som flere har fremhævet, helt skævt, sagde hun.
Den lange sagsbehandlingstid skader ifølge flere af de fremmødte folketingspolitikere retssikkerheden herhjemme.
- Jeg er bedøvende ligeglad med, om Hr. Messerschmidt bliver dømt eller ej. Men jeg har aktier i, at retssikkerheden fungerer i det her land, og der synes jeg simpelthen, at vi har et alvorligt problem, når man på sjette år går rundt, og ministeren kan ikke engang forklare, hvilken bestemmelse man måtte være sigtet for.
- Jeg kunne fristes til at spørge ministeren om, om han overhovedet er sigtet. Altså, nu må vi et spadestik dybere, lød det fra Preben Bang Henriksen (V).
Men justitsminister Nick Hækkerup afviste både Preben Bang Henriksen og andres opfordring til at sige mere om den konkrete sag og at lægge yderligere pres på SØIK for at få skub i sagen.
Han forklarede, at andre sager risikerede at ryge tilbage i køen, hvis han lagde pres på SØIK for at få Meld og Feld-sagen kørt hurtigere igennem. Derudover lagde Nick Hækkerup vægt på, at det kun er sket én gang i nyere tid, at en justitsminister har blandet sig i en konkret sag.
- Jeg er selv af den opfattelse, at jeg skal udvise meget, meget, meget stor tilbageholdenhed med konkret at give anklagemyndighed pålæg.
Også Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, bød ind.
- På et personligt plan har jeg stor forståelse og også sympati for den situation, som Morten Messerschmidt befinder sig i. Det er ganske frustrerende, at det trækker så meget ud, sagde han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Messerschmidt eller hans advokat på spørgsmålet om, hvorvidt Morten Messerschmidt er sigtet. SØIK har ikke ønsket at udtale sig om sagen, da den efterforskes i øjeblikket.
SØIK har tidligere sagt, at de forventede at kunne konkludere, om der skulle rejses en straffesag eller i sagen om Meld og Feld, inden udgangen af 2020. Nu hedder det altså inden udgangen af juni. I et svar til Folketinget oplyser SØIK, at coronakrisen har forlænget efterforskningen, fordi pandemien har besværliggjort efterforskningen i udlandet.
Justitsminister Nick Hækkerup afsluttede samrådet med en kommentar til Venstres Jan E. Jørgensen.
- Jan E. Jørgensen spørger, om det virkelig kan være rigtigt, at jeg ikke kan oplyse, om Morten Messerschmidt i den konkrete sag er sigtet. Ja, det er virkelig rigtigt. Der er nogle personhensyn her, som gør, at der er grænser for, hvad jeg kan oplyse om den konkrete sag, sagde Nick Hækkerup.