Efter ugers mystik: Frafaldne LA-profiler stifter nyt borgerligt parti

'Fremad' bliver navnet på Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelunds nye parti.

Det er muligvis den dårligst bevarede hemmelighed på Christiansborg - hvor rygterne har svirret i ugevis - men i dag er det sikkert og vist: Dansk politik får et nyt parti, og det kommer til at hedde Fremad.

Bag partiet står de to tidligere topfolk i Liberal Alliance – tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille og tidligere politisk ordfører Christina Egelund.

- Vi mener, at Danmark har manglet et værdiliberalt midterparti, som står for mere retssikkerhed og fairness i udlændingepolitikken samt et kraftigere europæisk engagement, siger partistifter Simon Emil Ammitzbøll-Bille til DR Nyheder.

Det er det fjerde parti, du er medlem af. For ti år siden stiftede du Borgerligt Centrum. Hvor længe holder det denne gang?

- Jeg tror, det holder længe, for der er mange, der har skrevet, at de savner et værdiliberalt parti. Det er også derfor, vi har modet til at danne det nu.

Partiet vil allerede fra i dag være repræsenteret på Christiansborg, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille blev valgt til Folketinget for Liberal Alliance ved valget i juni.

Partiet Fremads hjemmeside er allerede gået i luften. Sådan her ser det nye partilogo ud.

DM i borgerlige partier

Dermed bliver der sat danmarksrekord i antal borgerlige partier. Fem blev valgt i Folketinget ved valget: Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Med Fremad kommer tallet op på seks borgerlige partier i Folketinget, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille tager sit mandat med fra Liberal Alliance, som han forlod for et par uger siden.

Hertil kommer Partiet Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs, der er opstillingsberettigede i et års tid endnu, inden de eventuelt skal i gang med igen at samle vælgererklæringer. Samt Kristendemokraterne, der er gået i gang med at samle de nødvendige omkring 20.000 underskrifter.

Det kan betyde, at der vil være ni borgerlige partier på stemmesedlen ved næste valg.

Den borgerlige udgave af De Radikale

Partiet Fremad placerer sig selv til venstre på den borgerlige højre-venstre-skala. De ser sig selv som en borgerlig udgave af De Radikale. Ja, meldingen er ligefrem, at det er version 2.0 af partiet Ny Alliance, som Anders Samuelsen, Naser Khader og Gitte Seeberg dannede i 2007. Det var Ny Alliance, der senere blev til Liberal Alliance.

Ny Alliance blev bl.a. kendt for udtrykket "nok er nok" om især udlændingepolitikken i Anders Fogh Rasmussens (V) tid i Statsministeriet med Dansk Folkeparti som støtteparti i 00'erne.

Kritik af tonen i udlændingepolitikken spiller da også en stor rolle for de to nye partistiftere.

Konkret kritiserer Egelund og Ammitzbøll-Bille for eksempel den nye lov om, at en minister administrativt skal kunne fratage syrienskrigere deres statsborgerskab.

Fremad er også imod burka-forbuddet og kravet om håndtryk for at få statsborgerskab. Partiet bekender sig til en klassisk liberal linje, hvor man altså ikke er meget for påbud.

- Det betyder, at der skal være frihed til forskellighed, siger Ammitzbøll-Bille.

Det er anden gang, Simon Emil Ammitzbøll præsenterer et nyt parti. Her er det partiet Borgerligt Centrum på et pressemøde på Christiansborg den 6.1.2009. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Klare forskelle fra LA's politik

Fremads økonomiske politik er borgerlig, men adskiller sig alligevel på en række punkter fra Liberal Alliances økonomiske linje. Skatten skal stadig ned, men ikke på 40 procent, som i Liberal Alliance.

Offentlige ydelser som SU, kontanthjælp og dagpenge skal der ikke skæres i. Og Liberal Alliances mål om minusvækst i det offentlige bliver heller ikke et slagnummer i Fremad.

Partiet vil også vægte det internationale samarbejde. Det er fuldt medlemskab af EU, bortset fra euroen. Væk med retsforbeholdet og forsvarsforbeholdet. Også dér adskiller partiet Fremad sig fra rødderne i Liberal Alliance.

Det er også i det internationale, at inspirationen til navnet Fremad er hentet, nemlig fra den franske præsident, Emmanuel Macron, og hans socialliberale parti, "En Marche", der netop betyder fremad.

For Simon Emil Ammitzbøll-Bille bliver Fremad det fjerde parti, han er medlem af. Og parti nummer to, han stifter.

- Succeskriteriet er, at vi bliver valgt ind i Folketinget ved det kommende valg i 2023, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

For Simon Emil Ammitzbøll-Bille er det parti nummer fire, han er medlem af. Her ses han tilbage i 2001 som formand for Radikal Ungdom. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Christina Egelund var et af de i alt ni mandater, Liberal Alliance måtte vinke farvel til ved partiets katastrofale folketingsvalg i juni, hvor partiet kun lige klarede sig over spærregrænsen med fire mandater. Hun meldte sig ud af LA for et par uger siden, fordi hun mente, at "partiet invaderes af en stigende konservatisme".

Hør mere om partiet Fremads politiske program, når Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund er gæster i P1’s politiske magasin, Slotsholmen, i dag klokken 9.05.