Efter udskudte 2025-forhandlinger: Det skal Løkke nå inden nytårstalen

Statsministeren dropper 2025-forhandlinger. Nu retter han fokus mod næste års finanslov.

I slutningen af august var ambitionerne store i regeringens mødelokaler.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nøjedes ikke blot med at præsentere det udkast til en finanslov for 2017, som regeringer år efter år er forpligtet til at lægge frem fire måneder før årsskiftet.

Venstre-regeringen lagde også et større katalog frem med en række politiske ambitioner for udviklingen i Danmark de næste år.

Det skete under titlen "Helhedsplan – for et stærkere Danmark". Den kortere betegnelse: 2025-planen.

Venstres politiske forslag gik blandt andet på, at SU-systemet skulle laves om, at der skulle indføres et nyt jobfradrag til beskæftigede, og at topskatten skulle ændres for folk med indkomster under en million kroner.

Men forhandlingerne om regeringens udspil til en 2025-plan gik i hårdknude.

Derfor besluttede Lars Løkke Rasmussen i går at udskyde forhandlingerne og i stedet fokusere på at finde politisk flertal bag en finanslov for næste år.

Og det er bydende nødvendigt. Hvis et flertal på Christiansborg ikke har vedtaget en finanslov inden årsskiftet, må staten ikke afholde udgifter eller opkræve skatter.

Samtidig vil Løkke forsøge at lande en hurtig aftale om et nyt system til vurdering af ejendomme. Det nuværende system er suspenderet på grund af fejl. Systemet omkring PSO-afgiften skal også ændres hurtigt. Ellers kan Danmark få problemer med EU.

Tiden er knap

Om 16 dage skal forslaget til finansloven 2017 til andenbehandling i Folketinget.

Inden det skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) have landet en politisk aftale om finansloven. Det på trods af, at finansloven formelt blot skal være på plads inden nytår.

- Folketinget kræver, at en aftale om finansloven er på plads midt i november - weekenden 12-13. november eller lige derefter. Altså op til andenbehandlingen, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

- Ellers kan Folketinget ikke nå at behandle den følgelovgivning, der kommer ud af finanslovsaftalen.

- Derudover er der i den aktuelle situation dét, at skatteministeren inden nytår skal have et aktstykke igennem Finansudvalget om udbud af det nye ejendomsvurderingssystem, tilføjer han.

Hvis Løkke ikke kan finde et flertal, der vil støtte finanslovsforslaget, er praksis, at regeringen må gå af eller udskrive valg. Sidst skete det i 1983.

Løkke kan droppe prestigeprojektet

Men kan Løkke slappe af, hvis han får landet en hurtig aftale om finansloven for 2017, PSO-afgiften og ejendomsvurderingerne?

Selvom Liberal Alliance i går roste statsministeren for at udskyde 2025- forhandlingerne, holder partileder Anders Samuelsen fast i, at han vil se topskattelettelser på fem procentpoint for alle topskattebetalere inden nytår.

Ellers vil Liberal Alliance vælte regeringen - hvis man tror på Samuelsens trussel.

- Ifølge Samuelsen skal der inden nytår ligge et forlig om en sænkelse af topskatten med fem procentpoint. Ellers vælter han regeringen, siger Jens Ringberg.

- Men Løkke har et håb om, at der kan findes en anden løsning, hvis ikke han kan få Dansk Folkeparti med på Samuelsens krav, tilføjer han.

Og hvad sker der så med 2025-planen? Er der fastsat en ny deadline, spurgte nyhedsbureauet Ritzau i dag Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

- Der er ikke nogen deadline for 2025-planen som sådan, lyder svaret.

Fra DR's politiske analytiker lyder det:

- Topskatten er jo en del af 2025-planen, så han har jo et krav fra Samuelsen om, at der skal ske noget, at forholde sig til, siger Jens Ringberg.

- Men der er ikke et politisk flertal, der kræver en 2025-plan, og Løkke kan i princippet bare opgive sit eget prestigeprojekt og se, om Samuelsen fastholder, at regeringen skal væltes.

Det sagde Løkke til DR i går: