Efter tumult og mistillid: Hjælpepakke til højskoler på plads hos kulturminister

Partier krævede forhandlingerne flyttet væk fra minister. Nu har ministeren alligevel lavet en aftale.

Kultur- og Kirkeminister Joy Mogensen har landet en aftale, der skal hjælpe kulturlivet. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Efter et højst tumultarisk forløb præget af mistillid til kulturminister Joy Mogensen (S), er det alligevel lykkedes at lande en aftale om en hjælpepakke til i første omgang landets højskoler, aftenskoler og folkeuniversiteter.

Vel at mærke med kulturministeren for bordenden for en aftale med alle Folketingets partier.

- Jeg er glad for, at der er opbakning på tværs af de politiske parter til disse tiltag. Jeg håber, at vi i fællesskab kan forhandle flere løsninger på plads snart, siger Joy Mogensen.

- Det er vigtigt, at vi også har højskoler på den anden side af den her krise, uddyber hun.

Med aftalen tilføres 141 millioner kroner til skolerne i form af en kompensationsordning.

Den 70 år gamle Brandbjerg Højskole, der ligger tæt ved Jelling, er en af dem, der er i akut fare for at gå konkurs.

Højskolen har ventet i spænding på et udspil om en hjælpepakke, der også vil komme skolen til gode.

Ifølge Politiken er 12 højskoler tæt på at dreje nøglen om.

- Med den her pakke har man fået selvtillid om de offentlige tilskud, og man har mulighed for at få kompenseret op til 90 procent af økonomien, siger Joy Mogensen.

Aftalen kompenserer skolerne med op til 90 pct. af deres tabte deltagerbetaling for perioden 9. marts til 8. juni 2020.

Foruden hjælpen til skolerne, har kulturministeren også lavet en aftale, der skal hjælpe kunstnere og projekter, der får støtte gennem Statens Kunstfond.

- De beholder deres tilskud, selvom deres projekter ikke kan føres ud i livet, siger Joy Mogensen.

Flertal mistede tålmodigheden

Vejen til at nå en aftale har ikke været uden store forhindringer. I går aftes erklærede et flertal af partierne, at det hele var strandet og at forhandlingerne på området burde overføres til enten Erhvervsministeriet eller Finansministeriet.

- Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen, sagde kulturordfører Zenia Stampe (R) i går aftes til Berlingske.

De radikale mente ikke, at kulturministeren havde "hverken overblik, løsninger eller penge".

Partiet gik derfor ifølge Berlingske sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, De Konservative, SF samt løsgænger Uffe Elbæk, Alternativets tidligere politiske leder, om at undsige Joy Mogensen som leder af forhandlingerne om hjælp til kulturområdet.

Flere hjælpepakker mangler

Joy Mogensen er blevet kritiseret for ikke at tage hånd om institutionerne på sit område. En række kulturinstitutioner lider milliontab, i takt med at biografer, teatre og andre steder er blevet lukket ned som følge af coronakrisen.

Derfor er dagens aftale om at hjælpe aften- og højskoler blot en lille brik, for tilbage står både forhandlingerne om at holde hånden under regional- og lokalmedier, ligesom flere partier vil hjælpe det øvrige kulturliv som teatre, biografer med videre.

Kulturministeren er da også bevidst om, at der skal findes løsninger, men hun mener, at det er svært at opgøre tabet på kulturområdet.

- Jeg kan godt forstå frustrationen over, hvorfor vi ikke kan få overblikket hurtigere. Men kultur kan ikke puttes ind i et regneark, siger Joy Mogensen.

Kulturministeren henviste i et stykke tid kulturlivet til at søge hjælp i de almene hjælpepakker, som regeringen har oprettet, og først søndag kom der gang i forhandlinger.