Det var kort efter nytår, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde sin dengang længe ventede plan om fremtidens sundhedssystem.
Næsten to og en halv måned efter ligger der nu en aftale klar til at blive præsenteret for offentligheden, når der er pressemøde i Statsministeriet klokken 9.30.
Som ventet er det kun regeringen og Dansk Folkeparti, der står bag aftalen om den nye sundhedsreform. Hvis magten skifter efter folketingsvalget, skrottes aftalen dermed med al sandsynlighed.
De seneste dage er det dryppet med delaftaler, så en lille del af reformen er allerede kendt. Blandt andet er de specialiserede botilbuds fremtid sparket til hjørne som led i forhandlingerne.
Det helt store slagnummer i regeringens udspil til sundhedsreformen er nedlæggelsen af de fem regionsråd, der også satte gang i en heftig intern debat i Venstre.
Meget af kritikken gik på, at sundhedsvæsenet vil blive centraliseret og afdemokratiseret, hvis regionsrådene erstattes med en statslig organisation.
Men det har længe været et ønske fra særligt Dansk Folkeparti, at det folkevalgte led ude i regionerne skulle sløjfes.
- •
Udspillet fra januar i overskrifter:
- •
Regionsrådene nedlægges ved udgangen af 2020.
- •
Der etableres en ny struktur i sundhedsvæsenet med tre lag: Et statsligt organ under Sundhedsministeriet placeret i Aarhus, Sundhed Danmark, der står for økonomien og styring. Fem sundhedsforvaltninger, der står for driften og har hovedsæde samme sted som de nuværende regioner. 21 nye sundhedsfællesskaber oprettes omkring landets akutsygehuse.
- •
Der afsættes 6 mia. kr. til en såkaldt Nærhedsfond.
- •
Den overordnede ambition er 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser.
- •
Førstegangsfødende får ret til en hospitalsseng i op til 48 timer efter fødslen.
- •
Der etableres et nyt landsdækkende lægevagtnummer - 113.
- •
Der bliver brug for flere hænder, og derfor skal der i 2019-2022 uddannes 2.000 flere sygeplejersker. Regeringen vil også uddanne flere praktiserende læger.
- •
Stærkere patientrettigheder: Patienter, der ikke behandles inden for tidsfristen på 30 dage, skal automatisk sendes videre til et andet hospital med plads. I dag er det patientens eget ansvar.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, hældte hurtigt regeringens udspil ned ad brættet og kaldte det et "stort skrivebordsprojekt".
Nogle dage efter præsentationen af udspillet var det dog fortsat et åbent spørgsmål, hvor størstedelen af besparelserne, der skal finansiere dele af regeringens sundhedsreform, skal komme fra.
Af de 1,5 milliarder kroner, som regeringen vil finde med sparekrav, er der kun konkret taget stilling til de 320 millioner kroner.
Et af de store spørgsmål er også, om noget af finansieringen bliver fundet ved at hæve afgifterne på cigaretter.
Du kan se præsentation af aftalen live her på dr.dk.