Eritrea-sagen får med al tænkelig sandsynlighed ingen politiske konsekvenser. Sådan er situationen efter dagens samråd med justitsminister Mette Frederiksen (S), da ingen partier uden for regeringen vil gå videre ad det spor.
Men sagen kører ikke desto mindre videre, og ifølge Mette Frederiksen er der behov for at få "alle sten vendt". Det kan ske, hvis Folketingets Ombudsmand vælger at gå ind i sagen.
- Jeg betragter ikke sagen som slut. Der er en personalesag, som skal køre på en ordentlig måde. Og så afventer vi, om Ombudsmanden vil gå ind i sagen, siger Mette Frederiksen.
Hun henviser til den personalesag vedrørende de to sygemeldte embedsmænd fra Udlændingestyrelsen, som blandt andre har kritiseret metoden og konklusionen i den omstridte Eritrea-rapport.
SF: Vi spænder ikke ben for ombudsmanden
Selvom det tyder på, at der ikke har været lagt politisk pres på Udlændingestyrelsen for at nå frem til en bestemt rapport, var SF's retsordfører, Karina Lorentzen, utilfreds med Mette Frederiksens svar under torsdagens samråd.
- Jeg synes ikke, at ministeren forholder sig til den stærke, faglige kritik, der har været af rapporten, og hvordan rapporten lander på de her konklusioner, siger Karina Lorentzen.
Hun mener, at der fortsat er behov for en uafhængig redegørelse i sagen, og det er ikke nok, at Udlændingestyrelsen har lavet en redegørelse af en rapport, som styrelsen selv står bag.
- Derfor er min opfordring stadig, at ombudsmanden skal gå ind i det her, og jeg tror også, der er en generel konsensus i udvalget om, at vi ikke vil spænde ben, hvis han vil gøre det, siger Karina Lorentzen.
Ombudsmand afventer personalesag
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, oplyste onsdag, at han vil afvente den pågældende personalesag, før han tager stilling til, om han vil gå ind i sagen eller ej.
Enhedslisten mener ligesom SF, at der fortsat er ubesvarede spørgsmål i Eritrea-sagen.
- Sagen er ikke slut. Der er mange spørgsmål, vi ikke har fået svar på, fordi vi ikke havde tid til at stille dem, og der var også nogle, hvor fru Frederiksen ikke var helt klar i mælet, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
- Der er brug for en dybdegående undersøgelse, fordi embedsmændene har været ude at kalde rapporten for "makværk", siger hun.
Embedsmand og styrelse i strid om intern mail
Det er den sygemeldte embedsmand Jan Weise Olesen, der har kaldt rapporten makværk på trods af, at han selv har bidraget til den.
I en redegørelse sendt til justitsministeren om sagen fremlægger Udlændingestyrelsen imidlertid en intern mail fra netop Jens Weise Olesen, hvor han før rapportens offentliggørelse tilsyneladende nedtoner de negative konsekvenser for udrejste eritreere, der kommer tilbage til deres hjemland på besøg.
Jens Weise Olesen skriver blandt andet i mailen, at Flygtningenævnet skal "slappe af", for Eritrea er altså ikke "Nordkorea eller noget, der ligner". Det skriver Politiken.
- Endelig må du slå fast, at Eritrea er bedre at leve i end stort set alle andre afrikanske lande (altså hvis man accepterer, at INGEN Eritreere har mulighed for at leve rigt og i overflod, sådan som det er tilfældet i alle de andre korrupte lande i Afrika). Vi har masser af skyts i den forbindelse, skriver Jens Weise Olesen i mailen til kontorchefen.
Jens Weise Olesen siger dog til Berlingske, at mailen er taget ud af en sammenhæng i et forsøg på at få det til at se ud som om, at han tidligere har været enig med ledelsen i Udlændingestyrelsen.
Jens Weise Olesen fastholder sin kritik af rapporten, som også har fået særdeles hårde ord med på vejen af professor Gaim Kibreab fra London samt FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.