Donald Trumps Grønlandsmelding er 'en usædvanlig sær måde at være allieret på'

Danske politikere kalder det både 'upassende', 'uacceptabelt' og 'over stregen', at Donald Trump sætter spørgsmålstegn ved ejerskabet og kontrollen over Grønland.

- Ejerskab og kontrol med Grønland er en absolut nødvendighed, skriver Donald Trump. Men USA gør sig allerede gældende i Grønland - for eksempel er Thulebasen her drevet af det amerikanske flyvevåben. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Nok er den amerikanske interesse for Grønland velkendt.

Alligevel vækker det opstand blandt danske politikere, at den kommende præsident i USA, Donald Trump - igen - taler om ejerskab og kontrol over Grønland.

Da han første gang bragte emnet på banen i 2019, da han var præsident i første omgang, kunne det undskyldes med uvidenhed og manglende diplomatisk fingerspidsfornemmelse, må man forstå.

Denne gang er det en anden - og væsentlig værre - sag, lyder det fra flere partier.

- Det er udtryk for en rå og kynisk stormagtspolitik, konstaterer Karsten Hønge, som er udenrigsordfører for SF.

- Det er ekstremt arrogant sådan at gå hen over hovedet på folk og tro, at man kan flytte rundt på lande, som om de var brikker i et amerikansk spil, fortsætter han.

Han mener, det er "en usædvanlig sær måde at være allieret på", og fra Det Konservative Folkeparti stemmer Grønlandsordfører Rasmus Jarlov i:

- Det er uacceptabelt, at et allieret land begynder at drømme om at tage kontrol over dansk territorium, siger han.

'Jeg er virkelig bange'

Rasmus Jarlov går så langt som til at kalde Donald Trumps ord for "fjendtlige". Både over for Grønland og over for Danmark.

- Det er ikke normal adfærd for frie, demokratiske lande, som er allierede, siger han.

Det håber han, at den danske regering får formidlet til amerikanerne.

- Der er simpelthen grænser for, hvad selv et lille land som Danmark skal stå model til, og det her er over stregen, siger Rasmus Jarlov.

Også hos Radikale Venstre, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne bliver Donald Trumps opslag på hans sociale medie, Truth Social, som er skrevet i anledning af, at han har udpeget en ny ambassadør til Danmark, modtaget med gru og vantro.

Martin Lidegaard, som er politisk leder og fører ordet, når det gælder udenrigspolitik, hos Radikale Venstre, mener, at det er en melding, der skal tages dybt alvorligt.

- Jeg er virkelig bange for, hvad det her skal betyde i den sidste ende, og for at det her kan føre os ind på en bane, hvor vi ikke kan styre tingene længere, siger han.

Han er ikke blind for, at den amerikanske interesse for Grønland historisk set går langt tilbage.

Men verden har ændret sig, siden Eisenhower var afsender på købstilbuddet. Og også siden 2019, da Donald Trump luftede idéen første gang.

- Vi står i en skæbnestund, og vi er nødt til at se på, hvad der tjener danske og grønlandske interesser bedst. Både Danmark og Grønland står sig godt ved at stå sammen lige nu, siger Martin Lidegaard.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, kalder "ejerskab og kontrol med Grønland er en absolut nødvendighed." (Foto: © JAMES BROOKS, Ritzau Scanpix)

En truende undertone

Liberal Alliances udenrigsordfører, Lars-Christian Brask, kan på et strategisk plan godt følge den taktiske ræson hos Donald Trump.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Arktisk geopolitisk er et virkelig, virkelig vigtigt område, og Grønland ligger mellem Rusland og USA, så i den forstand, har det jo en taktisk og en strategisk interesse, men det ændrer ikke på, at man ikke bare kan sige, at man skal kontrollere og eje et andet land, siger han.

Lars-Christian Brask slår fast:

- Du kan ikke eje et frit land. Du kan ikke kontrollere et frit land.

Kenneth Fredslund Petersen, som er Grønlandsordfører for Danmarksdemokraterne, mener, at meldingen fra Donald Trump er helt unødvendig.

- Vi har et rigtig godt samarbejde i Rigsfællesskabet, og vi har også et udmærket samarbejde med amerikanerne i forhold til det geopolitiske omkring Grønland, siger han.

Samstemmende afviser ordførerne, at Danmark skal lade sig presse af USA.

Men hos SF undrer Karsten Hønge sig over, at Donald Trump bringer Grønland på banen endnu en gang. Især i betragtning af de markante reaktioner, det affødte, da han gjorde det første gang.

I videoen herunder kan du genhøre Mette Frederiksen reaktion på Donald Trumps forslag i 2019. Hun kaldte det "absurd".

- Det giver jo grund til bekymring, for det tyder jo på, at det ikke bare er en impuls, men noget, han har tænkt over, siger Karsten Hønge.

Han hæfter sig både ved timingen og betoningen.

- Det er groft af en allieret at gå ind og skubbe til relationerne i Rigsfællesskabet på den måde, siger han og påpeger:

- Det har en truende undertone den her gang, som gør det langt værre end i 2019.

I forlængelse af det tætte dansk-amerikanske forhold placerer Donald Trump Danmark i en penibel situation, mener Rasmus Jarlov.

- Vi har en meget stor interesse i at have et godt forhold til USA, fordi vi derved har sikkerhed så vores territorium ikke bliver taget af andre. Men hvis USA begynder at ville tage vores territorium, så forsvinder fordelene jo, så der er meget på spil, siger han.

DR har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ovenpå Donald Trumps udmelding.