Erhvervsorganisationen Dansk Industri har længe været en af de varmeste fortalere for dansk tilslutning til den fælles europæiske patentdomstol.
Derfor ærgrer man sig over, at regeringen har været nødt til at sende spørgsmålet til folkeafstemning, fordi Dansk Folkeparti og Enhedslisten ikke vil stemme for tilslutningen.
- Vi havde håbet, at Folketingets partier kunne tage det ansvar på sig, for det har virkelig stor betydning for vores virksomheder i Danmark, siger Kim Haggren, erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri til DR Nyheder.
Vi skal ikke føre valgkamp
Ind til videre har der ikke været den store interesse for patentdomstolen i Danmark, og Kim Haggren erkender også, at der skal gøres en indsats, hvis danskerne skal stemme ja.
- Vi har et arbejde foran os med at forklare, hvad det her går ud på, og det vil vi selvfølgelig påtage os.
- Vi skal ikke føre valgkamp. Vi vil bruge kræfterne på at komme ud til alle der vil høre på os og fortælle, at det her er en fordel, siger Kim Haggren
267.000 kroner for alle patenter
Ifølge en beregning organisationen selv har foretaget, kan det koste op mod 267.000 kroner for en dansk virksomhed, at søge et patent i samtlige EU-lande, hvis man ikke har en fælles patentdomstol.
Derfor håber Kim Haggren, at danskerne vil stemme ja til domstolen.
- En domstol er ubetinget positiv. Virksomhederne kan undgå alle de omkostninger, der er ved at optage patenter. Det er noget vi gerne vil undgå, for det er administrativt tungt, og det koster arbejdspladser, siger han.
Forårsvalg til næste år
Patentdomstolen er en del af en større patentreform, som 25 EU-lande, heriblandt Danmark, har tilsluttet sig.
Når den er oprettet, skal domstolen afgøre patenttvister på tværs af EU-landene og disse afgørelser skal være gældende i alle lande.
Men da en europæisk domstol betyder en afgivelse af suverænitet, skal fem sjettedele af Folketinget støtte forslaget, ellers skal det til folkeafstemning.
Og da Dansk Folkeparti og Enhedslisten ikke vil være med, har regeringen besluttet, at danskerne skal tage stilling til spørgsmålet 25. maj til næste år.