DF vil ændre biblioteksloven: Vigtigere med samlingssted end bøger

Lånerne bliver derhjemme, mens politikerne diskuterer, hvad vi efterhånden skal bruge folkebibliotekerne til.

Der findes 245 folkebiblioteker i Danmark. (Foto: © Rune Evensen, Scanpix)

Der bliver længere og længere mellem turene hen til biblioteket for at låne bøger.

Hver gang vi for ti år siden forlod biblioteket med ti bøger i indkøbsposen, så er vi nu nede på seks bøger.

Fra 2009 til 2018 er antallet af fysiske udlån faldet med 38,3 procent.

Antallet af digitale udlån er til gengæld i fremgang - både streaming, ebøger og digitale tidsskrifter - men det opvejer på ingen måde nedgangen i bogudlånet.

Netop i dag fylder folkebiblioteksloven 100 år, og nu er tiden moden til at nytænke bibliotekernes rolle, siger Pernille Bendixen, kulturordfører for Dansk Folkeparti.

- Bibliotekernes lovmæssige rolle er jo, at de skal formidle oplysning gennem bøger og tidsskrifter, og det er vi ude over i dag pga. internettet. Bøger kan du købe i iTunes, så man har slet ikke brug for bibliotekerne, som de var i gamle dage.

Men hvis det ikke er oplysning, hvad er så den store ambition med folkebibliotekerne?

- Det er jo mere det her med at være et samlingssted for folk, hvor man har nogle aktiviteter a la klubaktiviteter.

Generation bogløs

Bendixen ser gerne, at man holder fast i bøgerne, men hun tror ikke, at den nye generation kommer til at bruge dem.

- Hvis jeg ser på mine egne børn og deres kammerater, læser de jo aldrig bøger. Jeg er bange for, at der kommer en ny generation af borgere, som ikke læser bøger.

Hvad er det, der mangler i biblioteksloven?

- Der står jo, at deres rolle er at videreformidle viden, men jeg synes, at man godt kan sætte nogle ekstra punkter på. Noget med at være lokalsamfundets samlingspunkt. Det kan være, man vil have en strikkeklub det ene sted eller noget andet det andet sted.

Der er jo også dem, der siger, at bibliotekerne går for meget op i alt muligt, der ikke har med bøger at gøre …

- Lovgivningen har ikke fulgt med bibliotekernes udvikling, siger Pernille Bendixen. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

- Ja, og det er, fordi de har prøvet at udvikle sig, hvor loven egentlig ikke har fulgt med. De går nemlig op i rigtig mange ting, som de ikke skal ifølge loven, og jeg synes, det er godt, at de gør det, for ellers havde de drejet nøglen om for længst.

En helt ny tid

I Socialdemokratiet har man ikke drøftet, hvorvidt biblioteksloven skal laves om. Men der er ingen tvivl om, at folkebibliotekerne står overfor en forvandling, siger kulturordfører Jan Johansen.

- Tingene ændrer sig hurtigere, end vi regner med, og vi får os nogle slemme overraskelser undervejs. Det er, ligesom dengang vi digitaliserede posten. Vi troede jo ikke, at det gik så stærkt, som det egentlig kom til at gå.

Jan Johansen håber, at de unge vil holde fast i de fysiske bøger, selvom det ser svært ud.

- Det der med at læse historier i en bog, det lærer man mere af, end hvis man læser på en iPad. Det synes jeg, og det kan godt være, jeg er gammeldags.

- Der er ingen tvivl om, at børnene kommer til at læse bøger i skolen, men jeg er ikke helt sikker på, at den fysiske bog bliver ved med at være der for voksne. For det er jo spørgsmålet, hvis man kigger ud; hvad er det egentlig, folk griber til? De vil have deres oplysninger på den hurtigste måde.