Regeringen og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal tage markante diplomatiske skridt overfor Iran og hente Danmarks ambassadør hjem fra den iranske hovedstad, Teheran.
Det mener regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, efter at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har meddelt, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentatforsøg i Danmark.
Opfordringen til regeringen kommer få timer inden udenrigsminister Anders Samuelsen på et pressemøde klokken 18.30 vil uddybe, hvilke skridt Danmark vil tage overfor Iran.
- Jeg er sikker på, at udenrigsministeren på pressemødet vil sige, at han vil indkalde den iranske ambassadør til en samtale, men jeg mener, at man skal gå skridtet videre. Og det er at hjemkalde den danske ambassadør i Teheran til det, der hedder konsultationer. Det er et meget alvorligt diplomatisk skridt, siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).
- Det kan være i nogle uger eller en måned, at han er hjemkaldt, men det vil give genlyd i hele verden, hvis vi tager det skridt. Så det mener jeg, at vi skal, siger DF’eren.
Søren Espersen mener til gengæld ikke, at regeringen bør udvise iranske diplomater fra Danmark eller forsøge sig med andre former for sanktioner overfor Iran. Det vil ikke have nogen reel effekt, mener han.
Hvorfor er det særligt alvorligt at hjemkalde den danske ambassadør fra Iran?
- Nu er diplomati jo noget underligt noget. Og det, som måske ikke for menigmand er et alvorligt skridt, det er det altså indenfor diplomatiet. Man kan selvfølgelig også tage skridtet fuldt ud og afbryde de diplomatiske forbindelser, men det går jeg ikke ind for. For vi har så mange mærkelige regeringer, der har diplomater i København i forvejen, og jeg synes af princip, at man skal have diplomatiske forbindelser med alle, siger Søren Espersen.
- Men i diplomatiet er det et alvorligt skridt at hjemkalde en ambassadør til konsultationer. Det viser raseri overfor Iran, og det vil give genlyd rundt om i hele verden, siger han.
Venstre afviser intet
Hos regeringspartiet Venstre vil udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) ikke afvise noget på forhånd.
- For os er det vigtigt, at vi sender det skarpest mulige signal om, at man ikke uhindret kan slippe iranske dødspatruljer løs i Danmark, siger Michael Aastrup Jensen.
- Derfor er vi lige nu i dialog med vores partnere, både i EU og resten af verden, for at se på, hvor vi kan gå sammen i forhold til sanktioner. Skal det så være en hjemkaldelse af en ambassadør eller andet, det er vi ved at undersøge, siger han.
Venstre-ordføreren betegner det som ”afgørende”, at Danmark har rygdækning blandt de øvrige EU-lande i forhold til eventuelle sanktioner overfor Iran.
- Det nytter jo ikke noget, at vi bare fra dansk side laver nogle sanktioner alene. Det vil i hvert fald ikke have nogen effekt. Derfor er det vigtigt, at vi får resten af EU med, og det arbejde foregår lige nu, siger Michael Aastrup Jensen.
S: Giv regeringen arbejdsro
Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, vil i første omgang give regeringen ro til at finde et passende modsvar overfor Iran.
- Jeg forventer, at regeringen klart og utvetydigt gør Iran opmærksom på, at det her på ingen måde er acceptabelt. Jeg forstår også, at udenrigsministeren netop nu er i kontakt med partnere rundt omkring i Europa med henblik på at se, hvad der kan tages af initiativer, siger Nicolai Wammen.
- Men jeg tror, at vi lige nu skal give regeringen og udenrigsministeren arbejdsro til at tale med europæiske partnere. Det her er en uhørt alvorlig situation, og der er brug for, at vi reagerer rigtigt og stærkt, siger han.
Hos Enhedslisten mener udenrigsordfører Eva Flyvholm, at regeringen bør markere sig hårdt overfor det iranske præstestyre.
- Det er helt oplagt, at man ser på, om man kan udvise nogle af de iranske diplomater, der er her. Regeringen skal fremlægge en større plan for, hvordan den vil sætte foden ned overfor Iran, siger Eva Flyvholm.
Hun mener ligeledes, at regeringen både bør overveje at hjemkalde den danske ambassadør fra Iran samt se på mulige handelssanktioner.
- Hensynet til handel må jo aldrig blive sat så højt, at man faktisk accepterer, at et styre så vanvittigt som det iranske præstestyre, der begår systematiske menneskerettighedskrænkelser, nu også kan rende rundt i Danmark og planlægge at slå folk ihjel. Det må vi aldrig acceptere, siger Eva Flyvholm.