Der er positive takter i regeringens udspil om et nyt bevillingssystem til de videregående uddannelser.
Men der mangler større fokus på kvalitet, mener uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
- Der er bedre takter, end de første idéer vi har hørt om, der er lidt mere fokus på kvalitet. Men der mangler stadig større fokus på, at kvalitet skal have vægt.
- Det er rigtig svært at måle kvalitet, og derfor er det svært at udmønte. Men det er vi nødt til at have nogle nærmere diskussioner af, så der kommer mere fokus på kvalitet, end der er i det her udspil, siger han.
Med uddannelsesminister Søren Pind (V) i front foreslår regeringen et helt nyt bevillingssystem, der skal fordele pengene til de videregående uddannelser og afskaffe taxametermodellen.
Den nye model skal ifølge Søren Pind gøre op med et system, hvor uddannelser har kunnet spekulere i at øge optaget for på den måde at få flere penge ind.
Den nye model indfører blandt andet et såkaldt kvalitets- og resultattilskud, der udgør ti procent af det samlede beløb, de videregående uddannelser får.
Uddannelserne får dog kun del i puljen, hvis de studerende ikke er mere end tre måneder forsinket på både bachelor- og kandidatniveau.
- Det er for mig mere resultat, end det er kvalitet. Man kan ikke bare entydigt definere, at det er kvalitet at blive hurtigt færdig eller komme i job, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).
Den nye model
- •
Torsdag præsenterer uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) sit udspil til et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser, der skal træde i kraft fra 2019.
- •
I det nye udspil lægges der op til, at en større del af bevillingerne skal udgøres af faste tilskud.
- •
Ifølge den nye model skal 70 procent af uddannelsesmilliarderne bestå af et såkaldt aktivitetstilskud, som svarer til det gamle taxametersystem. 20 procent bliver et grundtilskud, som lægges fast for uddannelserne i fireårige perioder.
- •
Den nye model indfører også et kvalitets- og resultattilskud, som skal udgøre ti procent af det samlede beløb, som universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier får. I 2016 lød det på omkring 13 milliarder kroner i alt.
- •
De fulde ti procent bliver kun udbetalt, hvis de studerende ikke er mere end tre måneder forsinket på både bachelor- og kandidatniveau.
- •
Der lægges samtidig op til et løft af blandt andet uddannelserne til socialrådgiver og pædagog og til en forenkling af bevillingssystemet, så professionshøjskolernes nuværende 49 takster nedskæres til ti.
- •
Det nye bevillingssystem skal afløse det nuværende - og udskældte - taxametersystem og skal understøtte hurtigere færdiggørelse, bedre overgang til beskæftigelse og kvalitet.
- •
Kilder: Uddannelses- og Forskningsministeriet, Berlingske og Politiken.
/ritzau/