- Det er uacceptabelt, at almindelige boligejere skal betale højere og højere gebyrer for deres lån i kreditforeningerne.
Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Christian Skibby.
Gebyrerne for at tage lån er skruet voldsomt i vejret de seneste år, og det betyder ekstra udgifter på mange tusinde kroner hvert år for mange låntagere.
Nu vil Hans Christian Skibby have erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til at advare realkreditinstitutterne, så de sætter gebyrerne ned.
- Jeg vil gerne have, at erhvervs- og vækstministeren skal indskærpe over for realkreditsektoren, at vi ikke bare passivt vil se til, at den her bidragssats er vokset så meget, som den er, siger han.
Overvejer lovindgreb
Dansk Folkeparti har sammen med Venstre kaldt erhvervs- og vækstministeren i samråd for at få svar på, hvorfor de løbende gebyrer er steget så meget, og hvordan gebyrerne kan komme ned.
Hans Christian Skibby finder det helt urimeligt, at gebyrerne bliver sat voldsomt op, når mange realkreditselskaber i forvejen har så store overskud, at de betaler udbytte til aktionærerne.
Derfor er han også klar til at overveje en lov, der lægger et loft over, hvor store gebyrerne må være.
- Hvis ikke branchen selv kan forstå det, så skal man ikke afvise, at der kan komme et decideret lovindgreb, siger Hans Christian Skibby.
Sass: Udsteder nye regler
Ane Arnth Jensen, der er direktør i Realkreditrådet, der har realkredit-institutter som medlemmer, har kaldt det en "dårlig ide", hvis politikerne går ind og kræver et loft over bidragssatserne.
Hun frygter, at et loft kan stille dem i en situation, hvor investorerne mister tilliden til de danske obligationer, og så kan boligejerne ikke længere få et billigt boliglån.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen har i ikke ønsket ikke at lade sig interviewe, men skriver i en mail til DR Nyheder, at det er op til realkreditinstitutterne at forklare deres kunder, hvad der ligger til grund for stigningerne i bidragssatserne.
- Netop derfor vil jeg i løbet af foråret udstede nye regler om, at realkreditinstitutterne bedre forklarer kunderne, hvad baggrunden for bidragsstigningerne er.
- Jeg følger fortsat udviklingen i bidragssatserne meget tæt - herunder om der er behov for yderligere initiativer, skriver Henrik Sass Larsen.