Det er højest overraskende - men glædeligt - at regeringen har tænkt sig at stemple Syrien-krigere som landsforrædere.
Sådan lyder det fra både Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussen.
- Det er sjældent, at jeg har lejlighed til at glæde mig over regeringstiltag, men hvis der åbnes op for en hårdere linje over for ekstremisterne, så er det en linje, der flugter med det, Dansk Folkepart har talt for, siger Kristian Thulesen Dahl.
Lars Løkke Rasmussen mener, at "det er på en ualmindelig trist baggrund, at regeringen laver en kovending og slår ind det spor, vi foreslog før jul."
- Det blev kaldt fnidder og irrelevant. Men man skal jo være glad for, at de har skiftet mening, siger han.
Thulesen: Det er ikke symbolpolitik
Regeringen afviste så sent som i oktober - i forbindelse med udsendelsen af danske soldater i kampen mod Islamisk Stat - at gå efter at få Syrien-krigere dømt som landsforrædere.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) gentog dengang igen og igen fra Folketingets talerstol, at betegnelsen "landsforræder" ikke findes i juridisk forstand.
- Det er en kovending, men en glædelig kovending. Det er afgørende, at folk, der rejser ned for at kæmpe mod danske soldater og danske værdier, skal stå til ansvar for de gerninger. Og det kan de, hvis vi anklager dem i forhold til de paragraffer, der gælder om landsforræderi, siger Kristian Thulesen Dahl.
Forventer du, at nogen vil blive dømt efter det her?
- Det skal jo udformes på den rigtige måde. Og det skal det gøres ved, at man skal søge om at tage til Syrien. Hvis man har lovligt ærinde, får man lov. Hvis man ikke søger, må man lægge til grund, at det er, fordi man ønsker at kæmpe imod de styrker, der bekæmper Islamisk Stat.
Er det ikke bare symbolpolitik?
- Hvis det bliver udformet på den rigtige måde, er det ikke bare symbolpolitik. Så kan det betyde noget i den virkelige verden, siger Kristian Thulesen Dahl.
Løkke slår også på udrejsetilladelse
Indtil i dag har det været næsten umuligt for anklagemyndigheden at finde vidner og beviser mod mistænkte danskere, der har været i Syrien. Derfor har Venstre tidligere foreslået, at det kræver en tilladelse, hvis man vil rejse til det borgkrigshærgede land.
- Forudsætningen for overhovedet at udrejse til de områder er, at man har en forudgående tilladelse, som selvfølgelig skal være enkel og ubureaukratisk at få, hvis man rejser som nødhjælpsarbejder eller journalist eller andet, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:
- Men kan man ikke godtgøre, at der er et formål med rejsen og rejser alligevel, så skal man kunne straffes, siger han.